מתכון פריטטה בטטה ופלפלים

14 במאי 2020
פריטטה

פריטטה בטטה, בצל ופלפלים עם גבינות. צילום: עז תלם

פריטטה היא אחת ממנות הביצים האהובות עלי – היא יכולה להיות בית חם לכמעט כל ירק שיש, קל להכין וליצור אותה וזו דרך נהדרת לארגן מנה מרשימה למרכז השולחן בלי הרבה עבודה.

היא נהדרת בארוחת בוקר מפנקת, ולקראת חג שבועות חשבתי איך אני יכול להפוך אותה למנה שתהיה ראויה גם לשבת על שולחן החג שלכם, וכך בניתי את המתכון של היום – יש בו המון ירקות וגבינות נמסות ואפשר להכינו בקלות יום-יומיים מראש.

פריטטה

פריטטה צבעונית ועשירה. צילום: עז תלם

חביתה משודרגת
מקור הפריטטה הוא באיטליה (וגם בספרד מכינים מנות דומות), וזה בגדול חביתה עם תוספות. מגוון התוספות יכול להיות ירקות שונים, עשבי תיבול, גבינות וגם (במקור) מוצרי בשר משומרים שונים. הפריטטה מאוד דומה לפשטידה הישראלית, רק שהיא מתבססת בעיקר על ביצים, בלי גבינות רכות או קמח.

היא גם בת דודה של המעקודה הצפון אפריקאית (שמכילה בנוסף לביצים גם פירה).

בכל מנה שאני מכין אני שואף להוסיף כמה שיותר ירק, ולכם השתמשתי בשלושה סוגי ירקות וגם בעשבי תיבול טריים בפריטטה שלי. כמעט כל ירק יכול להיכנס לפריטטה שלכם, והיא בית נהדר גם לשאריות ירקות כמו אנטיפסטי או תפוחי אדמה אפויים.

פריטטה

מרכיבים פשוטים שהופכים לחגיגה בצלחת. צילום: עז תלם

מתחילים בהכנת הירקות
את הבצל, הפלפלים והבטטה בהם אני משתמש חתכתי לקוביות בגודל פחות או יותר זהה. התחלתי בטיגון קל של הבצל ואז הוספתי את הבטטות ואחריהן את הפלפלים. כשכולם התרככו מעט הוספתי מים, סגרתי את המחבת עם מכסה ונתתי לבטטה להתרכך מהאדים שנוצרים.

אם במקרה יש לכם קוביות בטטה אפויות (למשל מהמתכון שלי לסלט עדשים ובטטה), אז מספיק לטגן את הפלפלים והבצל 5-6 דקות, ואז להוסיף את הבטטות המוכנות ולערבב עם הביצים.

אגב, את הרעיון לשלב בטטה בפריטטה קיבלתי מגורדון רמזי, זה אחד המתכונים שהופיעו בספר שלו, 'תיאבון בריא', שתרגמתי לפני עשור.





לבטטות לוקח 10-15 דקות להתרכך, וכשהן רכות לגמרי (מזלג נכנס ויוצא בקלות) אתם מוכנים לשלב הבא:

יצירת הבלילה
התחלתי בטריפת שש ביצים גודל L (עובד גם עם גודל (M. לפני שאתם אומרים לי שזה המון ביצים, המתכון מספיק ל-6-8 מנות בקלות! במיוחד אם הוא חלק מארוחה גדולה.

לביצים הטרופות הוספתי פטרוזיליה קצוצה וגבינת פרמזן (אם אין לכם בבית, לא נורא), וכמו שהוספתי פטרוזיליה יכולתי גם לשים שמיר, כוסברה, בצל ירוק ואפילו בזיליקום.


לאחר מכן הוספתי גבינה שאני אוהב במיוחד – גבינת חמד 16% של תנובה, זו גבינה נהדרת שלא זוכה למספיק יחסי ציבור בעיני. היא קצת כמו גבינה מלוחה וקצת כמו גבינה צהובה, עדינה בטעמה ונמסה מצוין, ואני משתמש בה גם כשאני מכין כנאפה. כל גבינה צהובה/מלוחה שיש לכם בבית תתאים כמובן.

אל תוך תערובת הביצים והגבינות אני מוסיף את הירקות שהתבשלו להם, ומערבב בעדינות כדי לא להפוך את הבטטה לפירה.

מכאן כל התערובת חוזרת למחבת ל4-5 דקות מעל להבה גבוהה-בינונית, עד שהשוליים של הפריטטה מזהיבים, ואת סיום המנה עושים בתנור (לכן חשוב להשתמש במחבת עם ידית מתכת או סיר רחב ושטוח שמתאים לתנור).

למה מעבירים לתנור?
כי הוא מקיף אל הפריטטה בחום מכל הכיוונים, ומבשל ומייצב את החלבונים שבביצים בצורה יותר יעילה מלהבת הכיריים, ששולחת חום רק לתחתית.

אחרי 10 דקות בערך (או יותר, תלוי בתנור, בכלי הבישול ועוד) הפריטה אמורה להיות יציבה במרכז – התערובת לא תהיה נוזלית אלא תרגיש מוצקה כשתטפחו עליה עם כף. מזלג שמחדירים למרכז המאפה צריך לצאת נקי.

כשהביצים מבושלות לחלוטין והפריטטה יציבה, אפשר להפוך אותה לצלחת הגשה ולהגיש. אני הפכתי את הפריטטה פעמיים – ממחבת לצלחת ביניים, ומצלחת ביניים לצלחת הגשה – כי הצד העליון הוא הצד היותר יפה בעיני (הצד השני שחום וטעים אבל פחות פרזנטטיבי).

פריסטייל
תזכרו את העיקרון – הירקות צריכים להיות רכים כשהם נכנסים לתערובת הביצים, אז אתם יכולים להקפיץ אותם במחבת מספר דקות אם מדובר בירקות כמו קישוא, כרישה, עגבניות שרי, ופטריות, או לאפות בתנור עם מעט שמן זית כשמדובר בירקות קשים יותר כמו קולרבי (כן!), דלעת, חצילים וכרובית.

אם יש ירק שאתם רוצים לשלב בפריטטה ולא בטוחים איך תרגישו חופשי לשאול אותי בתגובות =]

פריטטה

כמעט כל ירק יכול להצטרף. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • טבעוני: במקום הביצים והגבינות שמים במעבד מזון: חבילה (350 גרם) טופו משי, 6 כפות קמח חומוס או קמח עדשים כתומות, כף גדושה ממרח מיסו ו-1/2 כוס מים. טוחנים למרקם חלק ואל הבלילה הזו מוסיפים את הירקות המוכנים ועשבי התיבול. במקום לטגן פשוט מעבירים לתבנית משומנת בקוטר 26 ואופים ב180 מעלות 30-40 דקות עד שיציב (התערובת מעט רכה כשהיא מוכנה אבל היא ממשיכה להתייצב במקרר).
  • ללא לקטוז: מכינים בלי הגבינות, עדיין טעים
  • ללא גלוטן: זה כבר ללא גלוטן.
  • אפשר לשים בצל רגיל במקום הבצל הסגול, אפשר לשים פלפלים בצבעים שונים במקום הפלפל האדום, אפשר לשים שני תפוחי אדמה במקום הבטטה.
  • אפשר לשחק עם עשבי התיבול (מוסבר במתכון).
  • אם אין מחבת מתאימה אפשר לאפות את התערובת בכל תבנית בגודל דומה (קוטר 26 או מלבנית 20X24)  למשך 20-35 דקות ב180 מעלות.
  • במקום להעביר לתנור, אפשר גם לבשל רק על הכיריים עם מכסה מעל להבה נמוכה 20-40 דקות או עד שעשוי.
פריטטה

מושלמת לארוחת בוקר מושקעת או ארוחה חלבית. צילום: עז תלם

מתכון פריטטה בטטה, פלפלים ובצל עם גבינות

6-8 מנות, חלבי + ללא גלוטן, 15 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

1 בטטה בגודל בינוני, קלופה
1 בצל סגול בגודל בינוני, קלוף
1 פלפל אדום רגיל (או 2-3 פלפלים מאורכים קטנים)
1/2 צרור פטרוזיליה טרייה (אפשר גם עשבי תיבול אחרים כמו שמיר, כוסברה, בזיליקום ובצל ירוק)
2-3 כפות שמן זית לטיגון הירקות + כף שמן זית לטיגון הפריטטה
6 ביצים (השתמשתי בגודל L, גם בגודל M המתכון עובד)
40-50 גרם גבינת פרמזן מגוררת (השתמשתי בפרמזן של תנובה)
100-125 גרם גבינה צהובה או גבינה מלוחה, מגוררת או חתוכה לקוביות בינוניות (השתמשתי ב1/2 חבילה גבינת חמד 16% של תנובה)
כפית שטוחה מלח דק

אופן הכנה:

מכינים את הירקות:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות (חום עליון תחתון רגיל, לא טורבו).
  • חותכים את הבטטה, הבצל והפלפל לקוביות בגודל בינוני.
  • קוצצים דק את הפטרוזיליה.
  • במחבת המתאימה לתנור או סיר רחב ושטוח (השתמשתי בקוטר 26) שמים את שמן הזית והבצל הסגול. ממקמים מעל להבה גבוהה ומטגנים 2-3 דקות, עד שהבצל מתרכך מעט.
  • מוסיפים את קוביות הבטטה ומטגנים 2-3 דקות נוספות.
  • מוסיפים את קוביות הפלפלים ו-3/4 כוס מים.
  • סוגרים את המכסה וממשיכים לבשל מעל להבה בינונית-גבוהה 15 דקות, או עד שהבטטה מתרככת לחלוטין. חשוב מדי פעם להציץ ולראות שנשארו מים בסיר. אם כולם התאדו ואתם מתחילים לשמוע רעשי טיגון, תוסיפו עוד מים.
  • כשהבטטה רכה לגמרי, ממשיכים לבשל מעל להבה גבוהה 2-3 דקות נוספות או עד שאין מים בתחתית המחבת.

יוצרים את הבלילה והפריטטה:

  • בקערה גדולה טורפים את הביצים. מוסיפים את גבינת הפרמזן המגוררת, הפטרוזיליה הקצוצה ואת קוביות הגבינה המלוחה/צהובה ומערבבים.
  • יוצקים לקערה את תכולת המחבת ומערבבים מעדינות (כדי לא למעוך את הבטטה) עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  • מוסיפים למחבת/סיר עוד כף שמן. שופכים בזהירות את תערובת הפריטטה פנימה.
  • מבשלים מעל להבה בינונית-גבוהה 5 דקות בערך, או עד ששולי הפריטטה מתייצבים.
  • מעבירים את הכלי עם הפריטטה לתנור ואופים עוד 10-20 דקות או עד שמרכז הפריטטה יציב לחלוטין (לוחצים על מרכז הפריטטה עם כף, צריך להיות יציב לחלוטין).
  • מוציאים מהתנור, נותנים לפריטטה להתקרר מעט, ואז מוציאים לצלחת ומגישים.

המתכון הופק בשיתוף תנובה השף הלבן

הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

שתפו:

34 תגובות

  1. נראה נפלא. אוהבת מאוד פריטטה (וגם מעקודה!). רעיון נהדר לשבועות. תודה.

  2. היי עז, נראה מעולה!!עשית לי חשק להכין מחר לארוחת בוקר לבן זוגי:)
    שתי שאלות – מה קוטר המחבת המומלץ שיכיל את כל הטוב הזה?
    בנוסף,אמרת שאתה לא מכניס את כל המחבת לתנור כי הידית מפלסטיק, אבל בסטורי שאחרי רואים שכן סגרת את התנור? שואלת כי יש לי גם רק מחבתות עם ידיות מפלסטיק..

    • היי ליאת
      מחבת 26
      אם אין מחבת מתאימה אפשר לאפות את התערובת בכל כלי אפייה שיש ואפשר גם לבשל רק על הכיריים עם מכסה מעל להבה נמוכה 20-30 דקות או עד שעשוי
      השארתי את התנור פתוח ככה שהידית תבלוט טיפה החוצה

  3. הי, האם ניתן לבצע את שלב הפריטטה והבלילה כולו ישר בתנור? בלי לחזור למחבת מהקערה…

    תהייה נוספת, האמנם טעים גם כעבור יום? ? חוששת שמתאים רק כשיוצא מהתנור

    תודה מראש ❤️

    • הי נילי =] בהחלט!
      רק בתנור זה יקח 15-25 דקות
      מומלץ ב180 מעלות
      טעים גם יומיים אחרי

  4. שלום עוז!!! ניראה טעים מאוד.עם אני יכולה לחמם בפלטה שבת בשבת בבוקר?

  5. תודה רבה ?❤

  6. הי, האם מרגע ששופכים את הבלילה צריך לכסות עם מכסה? ובתנור? צריך מכסה???

  7. האם ניתן גם להקפיא חלק?
    תודה

  8. הי עז,
    תודה על עוד מתכון נפלא !!
    הכנתי עם תפו'א במקום בטטה (הילדים לא אוהבים…). יצא פשוט נהדר, צבעוני ויפה, נהננו מאד !! רציתי להוסיף תמונה, אבל לא רואה איך אפשר…
    אני מאד נהנית לקרוא בבלוג שלך, ההסברים מקיפים וכ'כ ברורים, והכי חשוב, מתכונים מדוייקים ומצויינים. יישר כח !!
    שבת שלום וסופ'ש מהנה

  9. היי עז,
    תודה על הבלוג הנפלא הזה! ההסברים כל כל ברורים ובגובה העיניים, הקריאה זורמת והכי חשוב הכל יוצא טעים!
    אני גרה בארצות הברית ולא בטוחה איזו גבינה יכולה להחליף את החמד? יש לך רעיון?
    תודה מראש!

    • היי דבי =]
      שמח לשמוע! כל גבינה צהובה שאת אוהבת כמו גאודה/צ'דר וגם גבינה מלוחה כמו פטה

  10. הי עז,
    כמו תמיד מתכון מעולה ומוסבר נהדר! אין יום שעובר בלי לפתוח את הבלוג שלך.
    רציתי לשאול אם לדעתך זה יעבוד כמו אג-מאפין בתבנית שקעים? כפשטידה לבוקר החג..
    תודה רבה!!

  11. ןאהובה אלדר

    היי עז. אמרתי ואני חוזרת ואומרת: אתה אלוף!
    שאלות:אחד מנכדיי רגיש לגלואן.
    כתוצאה מכך, אני מארחת את כל המשפחה לארוחות נטולות גלוטן.
    האם כל מתכון שיש בו קמח, ניתן להמרה לקמח ללא גלוטן?
    אין לנו בעיה עם פסטות, אורז ופתיתים. הבעייה היא עוגות ומאפים.
    אנא, עזרתך!

    • היי אהובה היקרה
      שאלה קצת מורכבת כי כל מתכון והאופי שלו
      כם עוד מדובר בכמויות קטנות של קמח שמשמשות לייצוב מאפה, למשל בפשטידה, איםן בעייה להמי, גם בבצק פריך לא אמורה להיות בעיה. כשמתחילים לדבר על מאפי שמרים/פחזניות הייתי נזהר יותר

  12. הי עז
    לחג תיכננתי מנה עיקרית פאייה דגים. חיפשתי מנה נוספת שתשלים אותה , שלא תהיה כבדה מידי ותתאים לאווירה . נזכרתי שקיבלתי ממך לא מזמן את מתכון הפריטטה והיא נראתה לי שידוך מוצלח. הכנתי אותה עם שמיר ומה אני אגיד? היא פשוט גנבה את ההצגה! כל כך נהננו מהמראה והטעם! היתה שידוך מושלם. נראה לי שזה הופך להיות מתכון מאסט לחגי השבועות הבאים !

  13. ואו
    ואו
    ואו
    אין מילים אחרות. תודה על המתכון המושלם!!!
    התחלתי לעקוב אחרי העמוד שלך בציפייה לעוד מתכונים מעניינים מהממים ובריאים

  14. היי, אפשר משהו במקום הבטטה שהוא לא תפוח אדמה?

  15. מאיה פרידמן

    היי, עוקבת באדיקות! טימין טרי ושמיר יתאימו גם? וגזר?

  16. עוז היקר,
    כמה זמן אפשר לשמור את הפריטטה במקרר לאחר הכנתה?
    תודה על הכל

  17. יש לי שאלה קצל מביכה, אני חוששת שלא אצליח להפוך לצלחת הגשה כהלכה. האם אפשר להגיש as ia , כשיוצא מהתנור?

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    שתפו: