יש לי מקום חם בלב לפשטידות. כשרק התחלתי לעשות ניסיונות במטבח, פשטידה היה אחד המאכלים הראשונים שהתנסיתי בו. כמו בבתים רבים בישראל, היה לנו את הספר המפורסם: "פשטידות" של קובי בר, וכל מתכון שניסיתי להכין ממנו היה מצוין.
אפילו שהיום, בין כל הטארטים, הגאלטים, הקישים ומאפי הפילו למיניהם, נראה שהפשטידה טיפה הולכת לאיבוד, יש בה משהו נוסטלגי, מנחם וטעים מאוד. היום אני הולך להכין אתכם את אחת הפשטידות האהובות עלי: פשטידת קישואים וגבינות, כזו שילדים מאוד אוהבים וכיף להכין לארוחת החג או לכל ארוחה חלבית.
פשטידה היא שם מאוד כללי למאפה יציב. היא הפכה לחלק מהקאנון של הבישול הישראלי בזכות הבשלניות בקיבוצים, שהיו משתמשות בתוצרת הקיבוץ (ירקות, ביצים, גבינות) כדי להתקין מנות קלות ומהירות, כאלו שיכולות למחזר בקלות שאריות.
נשארה לכם כרובית אפויה? ברוקולי מאודה? פלפלים קלויים? קוביות בטטה אפויות? כולם יכולים לקבל חיים חדשים כשהופכים אותם לפשטידה.
מה שעומד מאחורי המבנה של הפשטידה הוא איזון בין גבינות רכות, שנותנות עסיסיות, גבינות צהובות/מלוחות, שנותנות טעם ועומק, ביצים ועמילנים שנותנים יציבות, ולבסוף הירק שנותן לפשטידה את הנושא שלה.
סוחטים ונהנים
היום עסקינן בקישואים, והדבר הראשון שצריך לזכור כשעובדים איתם הוא שהם מכילים יותר מ-90% מים. אם הייתם לוקחים קישוא מגורר ושמים אותו ישר בתערובת, הנוזלים הרבים שהוא מכיל היו משתחררים ומדללים מאוד את התערובת, והיינו מקבלים פשטידה נוזלית, רטובה ולא יציבה.
לכן, לאחר הגירור, אני מתבל את הקישואים במלח (עוזר להוציא מהם נוזלים ) ומכווצ'ץ' טוב טוב. לאחר מכן אני נותן לקישואים לעמוד מספר דקות ואז קל מאוד לסחוט מהם את המים הרבים שהם מכילים.
ברקע שהקישואים סחוטים היטב נשאר לכם רק לערבב אותם עם כמה דברים ואתם מוכנים לתנור.
מאחורי הנוסחה
את הטעם אני מקבל מגבינת קשקבל נהדרת של תנובה, ובאותה מידה אפשר להשתמש בכל גבינה צהובה או מלוחה שאתם אוהבים – פטה, בולגרית, גאודה, צ'דר ועוד. שימו לב שאם משתמשים בגבינה מלוחה צריך להוסיף פחות מלח לתערובת הפשטידה.
את הרכות אני מקבל מגבינה לבנה ומקוטג' – אני משתמש בגבינות עם תשעה אחוזי שומן בגלל הטעם , אם בא לכם לשים גבינות עם פחות אחוזים לכו על זה.
מה שמייצב את המאפה הוא השילוב בין הביצים, חמש במספר, לבין העמילנים – במתכונים המסורתיים משתמשים פשוט בקמח לבן או פירורי לחם, אני אוהב לשלב בין שבולת שועל אינסטנט לבין קמח מלא – הם עושים את העבודה נהדר וגם משדרגים את הטעם.
ברוב הפשטידות כמות העמילנים מאוד נמוכה, כאן דווקא יש יחסית הרבה מהם, זה מקדם בטיחות שמונע מהפשטידה לצאת נוזלית ומפורקת.
לתיבול הוספתי שמיר קצוץ, עשב תיבול שמשתלב מעולה בפשטידות בכלל ועם קישואים בפרט. לא אוהבים? שימו פטרוזיליה במקום.
זה בגדול הסיפור! ברגע שיש תערובת מוכנה שולחים אותה לתבנית משומנת ומשם לאפייה עד שמזהיב ומתייצב. חשוב מאוד לתת לפשטידה להתקרר לחלוטין לפני שמתחילים לפרוס כדי שהפשטידה תהיה יציבה ונוחה לתפעול.
את הפשטידה אפשר להכין 4-5 ימים מראש בקלות, ואצלנו בבית הילדון הקטון ממש התלהב ממנה!
לפני שאתם שואלים:
- ללא גלוטן: משתמשים בשבולת שועל ללא גלוכן וקמח ללא גלוטן /קורנפלור
- טבעוני: יש כאן מתכון מעולה של אורי שביט לפשטידה טבעונית, תכינו אותו עם קישואים סחוטים במקום הכרובית
- פשטידת זוקיני – אותו מתכון, רק עם זוקיני
- ניתן להחליף את שבולת השועל בפירורי לחם
- אם תרצו הנחיות לשילוב ירקות אחרים הפשטידה, תרגישו חופשי לשאול אותי בתגובות =]
מתכון פשטידת קישואים וגבינות פשוטה ונהדרת
6-8 מנות בתבנית 20X28 או גודל דומה, חלבי, 15-20 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל אפייה וקירור
מצרכים:
4-5 קישואים בגודל בינוני (משקל 900 גרם – 1 ק"ג)
כפית מלח גס (להשריית הקישוא)
4-8 גבעולי שמיר (אם לא אוהבים ניתן להחליף בפטרוזיליה/בצל ירוק)
5 ביצים גודל L
200 גרם גבינה צהובה/מלוחה שאוהבים (השתמשתי בקשקבל קולקשן של תנובה), מגוררת/מפוררת
1 גביע (250 גרם) קוטג' (באחוזי השומן שבא לכם)
1 גביע (250 גרם) גבינה לבנה (באחוזי השומן שבא לכם)
2/3 כוס (בערך 100 גרם) קמח מלא (אפשר גם קמח לבן / קמח כוסמין)
1 כוס (בערך 100 גרם) שבולת שועל אינסטנט לדייסה
כפית שטוחה מלח דק (לתיבול הפשטידה)
2-4 כפות שמן זית, לשימון התבנית וזילוף מעל
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות (מצב חום עליון תחתון רגיל, לא טורבו).
- מגררים את הקישואים על צד גס של פומפייה.
- שמים את הקישואים המגוררים בקערה גדולה, מוסיפים כפית מלח גס ומעסים את הקישואים היטב כחצי דקה. מניחים בצד ל-5-10 דקות.
- בינתיים קוצצים דק את השמיר (או עשב התיבול האחר שבחרתם לשים).
- סוחטים היטב וביסודיות את הקישואים, כדי להיפטר מכמה שיותר נוזלים מיותרים (ניתן להעביר את הקישואים למסננת צפופה שממוקמת מעל לקערה).
- בקערה גדולה שמים את הגבינה המגוררת/מפוררת, הגבינה הלבנה, הקוטג', שבולת השועל, הקמח, המלח וגם שוברים פנימה את הביצים. מוסיפים את הקישואים המגוררים והסחוטים ואת השמיר הקצוץ.
- מערבבים היטב את כל המצרכים לתערובת אחידה.
- משמנים את התבנית (מומלץ להניח חתיכת נייר אפייה בתחתית לשחרור קל).
- מעבירים את תערובצ הפשטידה לתבנית ומזלפים מעל שמן זית. מעבירים לתנור (ב180 מעלות) ואופים 30-45 דקות או עד שהמאפה התייצב והזהיב מעט
- מלמעלה. כשמחדירים סכין או מזלג למרכז הוא צריך לצאת נקי.
- מוציאים ונותנים לפשטידה להתקרר לטמפרטורת החדר לפני שמגישים. נשמר בקירור 4-5 ימים, מתאים להקפאה.
המתכון הופק בשיתוף תנובה השף הלבן
הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק!
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם
למתקשים: איזה גודל תבנית?
צודק!
בתבנית 20X28 או גודל דומה
היי עוז, במקום כוס שיבולת שועל אפשר לשים כוס פירורי לחם?
חיובי
יש עניין לעשות בלי הגבינה הצהובה?
יכול להכין בלעדיה, כמו שכתבתי היא בעיקר כאן בשביל הטעם
יכול לשים גם מלוחה
אפשר להחליף את הקישור בברוקולי ואספרגוס?
חייבים שיבולת שועל אינסטנט? אפשר רגילה ?
היי דליה
שבולת שועל רגילה לא תתרכך מספיק באפייה. יכולה להשרוך אותה למשך הלילה במים קרים ואז תתאים.
שמתי קוואקר עבה אורגני ויצא אחלה (=
השכלתי! שמח שניסית ושיתפת =]
תודה! כמה מתאים.
רצה (לאט בחום הזה) להכין ולדייק במתכון. בדיוק קיבלתי קישואים אורגניים טריים מהחווה.
חשבתי שרק קשישים כמוני זוכרים את ספר הפשטידות של קובי בר ?
הי עז, האם מתאים במקום קישואים להוסיף בטטות? תודה שרי
מצטרף לשאלה של שרי.
האם במקום קישואים ניתן להוסיף תפו"א
תודה על בלוג נפלא. שיש בו לא רק מתכונים אלא עוד ערך מוסף
היי יעקב
תודה על המילים החמות! מכל הלב תמיד
בהחלט ניתן – על אותו עקרון לגרר להמליח ולסחוט היטב
בלוג נפלא. מתכונים בגובה העיניים, ( או השיש במטבח… ) הסברים מצוינים. פשוט תענוג.
תודה רבה עליזה היקרה!
היי שרי
אין סיבה שלא יעבוד =]
לגרר להמליח ולסחוט היטב
אפשר להחליף את הקישואים בכרובית?
ואם כן מה ההנחיות לגבי הכרובית?
היי משה =]
אותו עקרון בדיוק, לגרר את הכרובית לפירורים, להמליח, לסחוט ולשלב בפשטידה.
יכול גם להשתמש בתפרחות כרובית אפויות
האם אפשר להשתמש בשמנת חמוצה Daisy?
אין בעייה
תודה על המתכונים הנהדרים!
האם ניתן לדעתך להכין מראש ולהקפיא?
היי מירה
בשמחה! לא אמורה להיות בעייה
ראשית תודה רבה על רוחב ליבך.
בנוסף, אפשר יותר שיבולת שועל ולוותר על הקמח?
היי אתי
בשמחה רבה!
אין בעייה
1) קובי בר הוציא גם ספר מרקים – מומלץ!
2) אני נוהגת, במאכלים עם קישואים (כמו: מרק קישואים), להניח לקישואים במלח לנוח כשעה במסננת – כדי להוציא מהם את המרירות. האם 10 דקות תספקנה לכך?
בקשה חוזרת, האם תוכל פעם ב…להתחשב cמאותגרי פחמימיות, בעיקר cסוכרתיים ולהציע תחליף לקמחים, כולל kשבולת שועל במתכון הנוכחי-הכל עתיר פחמיימה! האם אפשר להחליף לפשטידה cקמח שקדים או תחילף אחר?
TODA
היי אבישי
הפחמימות חיוניות פה כדי לייצב את המאפה. קמח שקדים לא מתנהג אותו דבר. בלי העמילנים כל הסיפור יתפרק לך בתנור.
אם רוצה להכין משהו דומה ממליץ בחום על מתכון הפריטטה שלא דורש פחמימות
https://bit.ly/2zhd7Zn
שיבולת שועל אינסטנט – הכוונה לעדינה/דקה?
כן, קיצור קוואקר =]
הי עז, הצלחת להגיע עד אלי בגרמניה דכך הגןגל, הם וראים הכל ויודעיפ שאני יודעת עברית ומחפשת מתכונים בעברית רק לפעמים כשאנח מוחקקת חהם את הפרסומת וכותבת שךא מעניין אותי הם חושבים שאני גבר ודולחים לי פרסומת לנעלי גברים… חחח אפשר למות מצלוק מהם. אבל רק רציתי שתע שהמרדם דךך היגיע עד אלי לגרמניה, יש לך עוד עתיד… בנצלחה רבה. אני עושה את פשטידת הקישואים קצת אחרת ממך כי אני לא אוכלת גבינות מחךב פרה ולא סובלת שיבולת שועל בשום מאכל רק כורג' טו חי עם מיץ תפוזים ויוגורט סויה.. הלדטוזה, אבל גבענות עיזים ו/או מעורבות עם כבשים קך לי יותר לעכל לכן אני מכינה פשטידת קישואים עם הגבינות האלה ועם גבינות צהובות מחלב עיזים. אגב ניסית פעם להוסיף קצת בזיליקום ונענע יבשה לפשטידה וקצת אגוז מוסקט? לא רגיל, ממש טעים. אני מוסיפה גם המון בצל וקצת שום ולא סוחטת. מוסיפה קמח ומי שלא יכול רמח רגיל אפשר חהוסיף קמח תפוחי אדמה. קורנפלור זה משהו אחד, זה קמח תירס, גם אפשר להוסיף, כמו פולנטה זה יוצא. טעים. אני מכינה בתבנית די גדולה וכמות עצומה כך שזה יוצא מאוד גבוהה. חג שבועות שמח.
נשמע מעולה שרה היקרה!
תודה ששיתפת
חג שמח!!!
בס"ד
היי עוז, ערב טוב,
אם אני רוצה להקטין כמות ולעשות למשל 3 קישואים, כמה ביצים לשים? והאם מכל שאר המרכיבים פשוט לשים חצי?
תודה רבה 🙂
היי שמרית
בדיוק
2 ביצים
מה אפשר במקום טופו. האם ילך עם קמח חומוס ועדשים בלי טופו?
היי אילנה
לא בדקתי אבל מעריך שכן, כוס עדשים מבושלות מסוננות טחונות ו3/4 כוס קמח עדשים יתנו אפקט דומה
היי עוז
יש אפשרות להפחית בכמות הביצים ? כמו 3 ? או שזה must ?
היי ליזי
אפשר לנסות 4 ביצים
פשטידת תפוח אדמה רגילה גם אפשר לשדרג ולהחליב בצורה זו?
בגדול כן, כאמור אפשר להחליף את הקישוא בתפוחי אדמה ואז זה פשטידת תפוחי אדמה
אם משתמשת בביצים XL להוריד ל 4 ביצים?
היי רונית
אפשרי בהלט!
יצא מעולה!!! ממש כמו של פעם.
שמח לשמוע שי-לי היקרה!
תודה על המתכון עז. האם לדעתך תוספת של בצל מטוגן תתרום לעושר הטעמים או תיגרע ?
היי שי =]
בשמחה! בצל מטוגן תמיד מוסיף, ככאן ישתלב מעולה עם כל שאר הטעמים
היי עז,
שיבולת שועל אינסטנט כלומר דיבולת שועל להכנה מהירה?
תודה, הדר.
הכנתי! מעולה!! במקום שמיר שמתי כוסברה, והשתמשתי בצ'דר – כי זה מה שהיה. מחצית השארתי לנו ומחצית הבאתי לילדים, וזאת ההודעה שקיבלתי עכשיו בוואטסאפ מכלתי: רוצים מתכון של הפשטידה המעלפת!!
צריך להוסיף עוד משהו?
תודה?
שמח לשמוע שרה היקרה!!!
האם ניתן להחליף קישואים בפטריות שמפיניון?
היי לני
בהחלט
לוקחים 2-3 סלסליפות פטריות ופורסים דק
מחממים סיר רחב ושטוח עם כף שמן זית
שמים מעל להבה גבוהה, מוסיפים פטריות ומטגנים עד שהפטריות מתרככות ואין נוזלים בתחתיתץ
ואז שמים בתערובת פטריות במקום קישואים
יש צורך לכסות בנייר כסף באפייה?
היי רונית
אין צורך
צריך לקלף את הקישואים? הבלוג שלך אדיר!!
תודה רבה אפרת!
אין צורך בכלל
עשיתי את הפשטדה בדיוק על פי המתכון רק בתבנית 24.5*24.5, אפיתי יותר מ45 דקות והיא עדיין יצא לי רטובה מבפנים עם טעם ״לא מוכנה״.
מה עדיתי לא נכון ?:(
היי הלן =]
נשמע שהפשטידה שלך יחסית גבוהה ולכן צריכה יותר זמן בתנור
פשוט תשאירי אפילו עוד 15-20 דקות עד שמתייצב
השארתי כמעט שעה 🙁
אז יכולה להשאיר אפילו עוד להבא, או לאפ]ות בתבנית גדולה יותר ואז יצא פחות גבוה אבל יתייצב יותר טוב
היי עז!
שמתי כעת בתנור…נדע בעוד 40 דקות איך יצא..הערב יש ארוחת שיש/שבועות עם הילדים והנכדים…אדווח איך יצא.
אני אוהב את הבלוג שלך ובתי אשר גרה בטורונטו כל הזמן משתמשת בבלוג שלך.
תודה לך שאתה חולק את אהבתך עם אנשים אחרים בגלובוס
מחזיק אצבעות =]
בשמחה רבה תמיד
היי עוז
קודם כל לאחרונה גיליתי את הבלוג שלך ואני ממש אוהבת את המתכונים והפירוט- הכל יוצא מעולה, אז תודה!
לגבי הפשטידה – הכנתי והטעם היה טוב אבל הרגשתי שהיא לא עשויה מספיק למרות שהמזלג יצא יבש ומבחוץ כן עשויה . עדיף לקחת תבנית נמוכה? כי דווקא היא יצאה גבוהה ויפה אבל לא מספיק מגובשת.
חג שמח 🙂
היי שירה =]
פשוט תשאירי עוד בתנור בסוף זה יהיה מוכן
תודה רבה על המילים החמות!
טעים מאוד!!! חבר שלי לא יכול לעצור (=
שמח לשמוע שירה!
שאלה, האם ניתן להחליף את הקישוא, או חלק ממנו, בגזר?
כמו כן, תודה רבה על המתכונים המצויינים! כל המשפחה פה אוהבת מאוד את הבלוג שלך
שמח לשמוע תומר! אין בעייה
אפשר להחליף את הקישוא בברוקולי ואספרגוס?
היי
איך אפשר להפוך את הפשטידה לפרווה? (לא טבעונית)
מה אפשר לשים במקום שיבולת שועל?
עוד קמח או בורגול דק
הי עז,
האם אפשר להשתמש ביוגורט היווני?
במקום הגבינה הקוטג' שניהם?
האם ניתן להחליף הגזר?
אפשר לעשות את הפשטידה עם פירורי לחם במקום חלק מהקמח? והאם הוספת סלמון זה ריאלי? להוריד מכמות הקישואים? או בכלל להחליף אותם בבצל ירוק?
היי נעמי
בהחלט ניתן להחליף את הקמח בפירורי לחם
לגבי סלמון – רגיל או מעושן ?
עשיתי שילוב של שני מתכונים שלך! 🙂
אחרי שאכלתי הרבה מהפטריות עם סויה וסילאן כמו שהן, שילבתי אותן בפשטידה. יצא מעולה!
נשמע להיט!
הכנתי עם קישואים, כרישה וגזר (כי לא היה מספיק קישואים…) ויצא אחלה! תודה רבה:)
נפלא נועה
תודה ששיתפת:)
היי ,עוז
האם אפשר לחתוך את הקישואים לקוביות קטנות במקום לרסק? והאם צריך גם להגיר נוזלים ?
אין בעייה
כן
בשביל הגיוון, הורדתי טיפה קישואים והוספתי עלי תרד בלי בישול – לפי ההוראות שלך במתכון של הקנלוני.
יצא טעם ירוק של שבועות.
אין חג בלי הבלוג של עוז
(אשתי מדפדפת: היי! הנה הבטטות שאתה עושה. ברור! אני עונה. כל הדברים הטובים מפה…)
בשמחה ובאהבה דב!
הגיעו תשבוחות מכל המשפחה, תודה רבה
לכבוד הוא לי =]
הי עז,
נקרא טוב וטעים ?
האם ניתן להוסיף בצל מטוגן?
ומה על מדליוני תרד?
האם מתאים?
ניתן להשתמש הבולגרית 5% במקום צהובה?
היי
תודה רבה
כן לכל
תרד צריך להפשיר ולסחוט היטב לפני שמוסיפה לתערובת
היי עז,
תודה רבה על כל המתכונים והמדריכים! אתה אלוף ואני לומד ממך המון! באמת!
שאלות קטנות לגבי אבקת אפייה, אני רואה שאין אבקת אפייה במתכון. צריך בכלל? מה הערך מוסף שלה לפשיטדה, אם בכלל?
לא צריך, יכולה להוסיף אולי זה ייתן עוד קצת אווריריות
בפשטידות עם יותר קמח היא יותר מורגשת, כאן התכולה היא בעיקר ביצים וגבינות ולכן האפקטיביות שלה נמוכה יותר ולא התייחסתי אליה במתכון
הי עז,
הכנתי את הפשטידה כמה פעמים ויצא מעולה!! אילו ירקות אפשר לשים במקום קישואים לשם הגיוון? תודה?
שמח לשמוע סיגל! יכולה לגרר המון ירקפות פנימה: גזר, כרובית, סלק (יצא סגול), דלעת, בטטה ועוד ועוד, תחשבי מה שמתאים ללביבות מתאים לפשטידה
יצא פצצה! אין על המתכונים שלך.
החלפתי את הגבינה לבנה והקוטג' בחצי ליטר יוגורט עיזים בטעם טבעי
ואת הקשקבל ב100 צהובה (זה מה שהיה אבל הייתי מוותרת עליה) ו100 פטה עיזים, ולא שמתי מלח כי הפטה כבר מלוחה, נתתי לה להתחמם עד שממש הזהיב כל הלמעלה, כי היוגורט רך יותר משתי הגבינות.
יצא בטעם עדין עדין עדין וכיפי
שמח לשמוע! כיף ששיתפת