היום הוא יום הצ'יפס העולמי, סיבה מצוינת להכין צ'יפס בטטה ביתי, אפוי בתנור, זהוב ופריך במיוחד!
אחד האתגרים בהכנת צ'יפס בטטה בבית הוא לדאוג שהוא באמת יצא פריך. בניגוד לתפוחי אדמה, שאפשר להכניס לתנור כמעט בכל מצב והם עדיין יקבלו פריכות (בדרגה כזו או אחרת), בטטה תמיד יוצאת רכה כשמנסים להכין ממנה צ'יפס אפוי ללא תוספות כלשהן.
פרסום בשיתוף תפוצ'יפס
צפו: כל השלבים להכנת צ'יפס בטטה מושלם
ההשראה למתכון הזה הגיעה מסרטון ומתכון של היוטיובר אית'ן שלבובסקי, שהסביר בערוץ שלו לפני שנה את האתגרים והפתרון להכנת צ'יפס פריך ויציב שאינו רופס >> לצפייה.
הערוץ שלו מעולה, אינפורמטיבי ומקיף, עם המון מתכונים נהדרים, אז אם אתם לא מכירים ממליץ בחום!
נהיית מתוקה ולא פריכה
הסיבה לרפיסותה של הבטטה באפייה היא שהיא מכילה אנזים בשם עמילאז, שבמהלך החימום נכנס לפעולה ומפרק חלק ניכר מהעמילנים שלה (הפחמימות שעוזרות ליצור פריכות) והופך אותם לסוכרים פשוטים יותר.
הסוכרים האלו יכולים להשחים בצורה נהדרת אבל לא לקבל את אותה פריכות שאנחנו מצפים לה מצ'יפס. (אציין במאמר מוסגר שבמתכון הבטטות הכי טעימות בעולם שלי, הפריכות מגיעה מקרמול של הסוכרים שמשתחררים מהבטטה, כלומר זו פריכות שונה).
אז הדרך להוביל את הבטטות לפריכות היא על ידי הוספת עמילן. בעבר ניסיתי ציפוי בקורנפלור שעבר לא רע בטיגון, ואית'ן המליץ לצפות בבלילה של קורנפלור ומים. ניסיתי ואכן עבד – והצ'יפסים שאתם רואים כאן הם הפריכים ביותר שהכנתי מבטטה.
>> מתכון צ'יפס תפוחי אדמה מושלם
התהליך פשוט – חותכים את הבטטות למקלונים (יכולים לקלף או להשאיר את הקליפה אני בחרתי להשאיר אותה), נותנים לה בישול קצר במים (כזה שמתחיל לרכך אותה וגם הורס חלק מהאנזימים שמפרקים את העמילן), טובלים בבלילה, מעבירים לתבנית משומנת היטב ויאללה לתנור.
אית'ן המליץ להוסיף למי הבישול של הבטטה חומץ, מודה שלא הוספתי ויצא טעים מאוד למרות זאת.
זמן האפייה שהוא תיאר במתכון שלו היה קצר הרבה יותר ממה שאני הייתי צריך, אז פשוט תקשיבו לתנור ותתאזרו בסבלנות, בסוף זה יהיה פריך. חשוב שתהיו נדיבים עם השמן, אנחנו הלכה למעשה מטגנים בתנור התנור – אז ככל שתפרגנו בשמן כך הפריכות שתתקבל תהיה יותר מוצלחת.
התוספת שתופסת
בהגשה הוספתי תערובת שנקראת גרמולטה (מקורה באיטליה) – פטרוזיליה קצוצה וגרידת לימון, שלרוב משדרגת דגים ועוף ומחולת פלאים גם עם צ'יפס. לתוספת פריכות הוספתי גם פירורי תפוצ'יפס, כי אם כבר אז כבר.
חשוב לאכול את הצ'יפסים האלו כשהם עדיין חמים, ככל שממתינים איתם יותר זמן הפריכות פוחתת.
לפני שאתם שואלים:
- אפשר גם לטגן את הצ'יפס – במקום לאפות. לאחר הטבילה בבלילה מוציאים אותם למשטח נקי או צלחת ונותנים הם להתקרר לחלוטין, ואז מטגנים בשמן עמוק חם 6-8 דקות עד הזהבה.
- מוזמנים להוסיף תיבולים שונים שאוהבים כמו אורגנו מיובש, פפריקה מעושנת ועוד.
- המתכון עובד מצוין במכשירי טיגון האוויר שונים, אני לא יודע זמני אפייה מדויקים אבל תתחילו ב10 דקות ותוסיפו עוד עד שפריך.
מתכון צ'יפס בטטה פריך אפוי בתנור
3-4 מנות, טבעוני + ללא גלוטן, 15-20 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל
מצרכים:
לצ'יפס:
2 בטטות בגודל בינוני או אחת גדולה (800 גרם – 1 ק"ג במשקל)
3 כפות גדושות (50 גרם) קורנפלור
1/3 כוס (80 מ"ל) מים
כפית מלח
3-6 כפות שמן זית
לתוספת (רשות):
1/3 צרור פטרוזיליה
1 לימון (צריך רק את הגרידה הדקה שלו)
1/2 שקית קטנה (בערך 25 גרם) תפוצ'יפס
אופן הכנה:
…..
הכנות מקדימות:
- מביאים סיר בגודל בינוני מלא 2/3 גובה במים לרתיחה מעל להבה גבוהה (אפשר להוסיף למים 1-2 כפות חומץ אם רוצים, זה יעזור לבטטות לצאת יותר יציבות).
- מחממים תנור ל-220 מעלות (מצב טורבו אם יש).
- מניחים נייר אפייה על תבנית תנור ומשמנים אותו עם 2 כפות שמן זית.
- בעזרת סקוץ' וסבון, מקרצפים היטב את קליפת הבטטות. שוטפים ומייבשים עם מגבת מטבח (אפשר גם פשוט לקלף אם בא לכם).
יוצרים את הצ'יפס ואופים:
- חותכים את הבטטות לפרוסות עבות ואז למקלונים ארוכים – אלו יהיו הצ'יפסים שלנו.
- מעבירים את מקלוני הבטטה לסיר עם המים הרותחים ומבשלים 6-8 דקות (מומלץ להפעיל טיימר) עד שהבטטות משנות צבע ונראות כהות יותר ומתרככות מעט. מסננים בעזרת מסננת פסטה.
- בזמן שהבטטות עדיין חמות, מכינים את הבלילה לציפוי:
- בקערה טורפים את המים, הקורנפלור והמלח בעזרת מטרפה או מזלג עד קבלת תמיסה חלקה.
- טובלים את המקלוני הבטטה החמים בבלילה ומעבירים לתבנית המשומנת. אפשר להניח אותם בבלילה אחד אחד (בעזרת מלקחיים) ואפשר להניח את כולם בבלילה ומשם להוציא לבנית המשומנת. יכול להיות שמקלוני הבטטה יידבקו זה לזה בגלל החום שלהם – אז פשוט תפרידו בעזרת מזלג ומשם לתבנית.
- מזלפים מעל עוד שמן זית.
- מכניסים לתנור (220 מעלות) ואופים 30-50 דקות. במהלך האפייה מומלץ להוציא את התבנית מהתנור ולהפוך את הצ'יפסים בעזרת מלקחיים לפחות פעם אחת.
- הצ'יפסים מוכנים כאשר הציפוי הזהיב והוא מרגיש נוקשה למגע.
- מוציאים את המגש מהתנור ונותים להם להתקרר דקה לפני שאוכלים.
מכינים את התוספת אם רוצים:
- קוצצים דק את הפטרוזיליה בעזרת סכין ומגררים את גרידת הלימון עם מגררת מתאימה (סטייל מיקרופליין).
- מעבירים לקערה גדולה. מועכים את חטיף הצ'יפס בשקית לקבלת מעין פירורים ומעבירים גם אותו לקערה.
- מעבירים את הצ'יפסים החמים לקערה ומערבבים עד שהתערובת מצפה אותם.
- מגישים מיד.
לעוד מתכוני ירקות:
המתכונים כרגיל מעולים וההסבר להכנת המתכון אדיר. יותר ברור אי אפשר.👍תמיר מגי
בשמחה רבה!
היי, תודה על המתכון!
האם לדעתך ניתן להכין בשני שלבים? חיתוך ובישול בבוקר כהכנה, ואז ציפוי ואפיה בערב?
היי יוליה
בכיף
לא ניסיתי
חלק מהמתכון הוא לצפות את הבטטה כשהיא חמה ואז הציפוי יוצא יותר פריך, אבל יש מצב שיעבוד גם בשני שלבים
יש תחליף אחר מקרונפלור? משהו יותר טבעי?
לא ניסיתי אבל סיכוי טוב שקמח עדשים כתומות יעבוד כאן טוב
לדעתי גם קמח טפיוקה יכול לעבוד פה נהדר
יכול בהחלט להיות
תודה על המתכונים
ציפס בטטה אם מכינים מראש אפשר לחמם? ויצאו שוב כריספיים ? איך?
תודה מבקשת תשובה רוצה להכין היום תודה
בשמחה רבה, אפשר לחמם בתנור שוב כדי להחזיר את הפריכות
יצא שרוף דביק ולא טעים
כנראה בישלת יותר מדי את הבטטה בבישול הראשוני.. הפעלת טיימר?
הייי אפשר לה חליף את הקורונפלור בקמח תפוא??
לא ניסיתי
מעריך שכן =]