מתכון קציצות עוף וקוסקוס עסיסיות עם ירקות

29 באוקטובר 2018
קציצות עוף עם קוסקוס וירקות

קציצות עוף – הקוסקוס כבר בפנים. צילום: עז תלם

אחד המתכונים הכי אהובים בבלוג בחודשים האחרונים הוא המדריך שלי לקציצות בשר ברוטב עגבניות. ומאז שהוא עלה רבים מכם ביקשו מתכון מסודר לקציצות עוף שיאכלו להכין לילדים.

אז לכבוד החזרה המבורכת לשגרה (יעד הבא: חנוכה) כתבתי את המדריך הבא, שיאפשר לכם לארגן בבית קציצות עסיסיות שכל בני המשפחה (ובעיקר הקטנים) יאהבו.

הסוד לקציצות עוף מוצלחות באמת הוא התוספות – שלא כמו קציצות בקר, בהן לבשר יש טעם מובהק, העוף עדין יותר ולכן חובה עליכם לפרגן בשלל ירקות שמוסיפים צבע וגם בריאות.

קציצות עוף עם קוסקוס וירקות

המצרכים לקציצות ולרוטב. צילום: עז תלם

לקציצות שלי אני הוספתי המון ירק: גם קישואים, גם גזרים וגם כוסברה (שימו נענע או פטרוזיליה אם לא מתאים לכם). עוד תוספת, קצת פחות שגרתית, שאני מאוד אוהב לשים בקציצות עוף בפרט ובכלל זה קוסקוס להכנה מהרה.

השתמשתי בקוסקוס מלא של חברת קוסקוס מזון – קודם כל כי הוא מיוצר מסולת מלאה, אז מקבלים יותר ערכים תזונתיים (ללא שום שינוי בהוראות ההכנה), שנית חברת קוסקוס מזון היא חברה משפחתית מקסימה מנתניה, אשר מייצרת קוסקוס כבר למעלה מ-50 שנה. בעולם שבו רוב הסופר נשלט על ידי תאגידים גדולים זה יפה ואפילו מרשים למצוא על המדפים מוצר של חברה שמתמחה במוצר אחד עד הסוף.

קציצות עוף עם קוסקוס וירקות

עוף טחון, קוסקוס, ביצה וירקות. צילום: עז תלם

מה שמעניין בקוסקוס הזה הוא שמייצרים אותו בדיוק לפי ההוראות של קוסקוס מסורתי, כולל השלבים של האידוי והוספת המים בהדרגה (מה שלוקח שעתיים/שלוש), ואז מייבשים אותו, כמו שמייבשים בורגול. התהליך הזה מאפשר להכין קוסקוס פלאפי בבית מאוד בקלות פשוט על ידי מעקב אחרי הוראות ההכנה.

כשמכינים קציצות עם קוסקוס להכנה מהירה, חשוב לתת לתערובת לעמוד קצת – משהו כמו 10 דקות ככה – בזמן הזה הגרגרים מתחילים לספוח את הנוזלים מהעוף הביצה והירקות, מה שיוצר תערובת ששומרת על עסיסיות לאורך זמן.

קציצות עוף עם קוסקוס וירקות

נותנים לתערובת לעמוד 10 דקות בזמן שמכינים את הרוטב. צילום: עז תלם

מבחינת העוף, אני השתמשתי בחזה עוף טחון, אבל מומלץ ואפילו רצוי להשתמש בפרגית טחונה, וגם לעשות מיקס (250 גרם מכל אחד) – אם מצליחים להתארגן על עוף טבעי או עוף אורגני, מבורך.

בזמן שהתערובת של הקציצות נחה לה תקתקתי את הרוטב: השארתי אותו מאוד פשוט – בשביל הגיוון שמתי גזר ולא בצל, אותו טיגנתי קצת עם רסק עגבניות ופפריקה, ואז הצטרפו עגבניות טריות חתוכות (אפשר במקום גם לשים קופסה של עגבניות משומרות) ומים.

קציצות עוף עם קוסקוס וירקות

את הרוטב מתחילים עם טיגון קוביות גזר (ואפשר גם בצל כמובן). צילום: עז תלם

קציצות עוף עם קוסקוס וירקות

לגזר מוסיפים רסק עבבניות, פפריקה מתוקה ועגבניות קצוצות, ואז קצת מים וזה בגדול הסיפור. צילום: עז תלם

לטגן? ברור שכן (אבל לא חובה)
בזמן שהרוטב מתבשל לו אפשר לחזור לתערובת של הקציצות – בכל פעם שמכינים קציצות עולה השאלה האם לטגן או לא לטגן, והפעם בחרתי לתת טיגון ממש קל, לא עד שהבשר כהה ממש אלא עד שהוא זהוב שחמחם. הטיגון הזה מוציא טעמים נוספים מהבשר ועושה את סיר הקציצות שלכם יותר מוצלח.

קציצות עוף עם קוסקוס וירקות

יוצרים קציצות עם ידיים רטובות. צילום: עז תלם

אגב 1, מה שכיף בקציצות האלו הוא שאפשר גם לדלג על הרוטב, לעשות אותן שטוחות יותר ולאכול אותן חמות מהמחבת.

אגב 2, אין שום בעייה להעביר את הקציצות המגולגלות ישר לרוטב החם.

קציצות עוף עם קוסקוס וירקות

אם רוצים, נותנים לקציצות טיגון קצר. צילום: עז תלם

קציצות עוף עם קוסקוס וירקות

לפני שמעבירים לרוטב לבישול. צילום: עז תלם

מבחינת זמני בישול, מדובר בזמן בישול הרבה יותר קצר בהשוואה לקציצות בקר (15 דקות באמת מספיק, לעומת 40 דקות בגרסת הבקר). ברמת העיקרון ברגע שהבשר מבושל הקציצות מוכנות, וזאת מכיוון שנתחי העוף (גם הפרגית וגם החזה) רכים הרבה יותר ולא צריכים בישול ממושך כמו נתחי הבקר שהולכים לטחינה.
הקציצות האלו נשמרות מצוין בקירור וגם אפשר להקפיא אותן.

קציצות עוף עם קוסקוס וירקות

20 דקות בישול וזה מוכן. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • המתכון מתאים להכנה גם עם קוסקוס רגיל: דק בינוני או עבה.
  • אפשר להוסיף לקציצות ירקות מגוררים אחרים כמו תפוחי אדמה, בצל, שורש סלרי/פטרוזיליה ועוד.
  • אם מחליפים בבשר בקר זמן בישול 40-60 דקות
  • ללא גלוטן: מחליפים את הקוסקוס להכנה מהירה בקמח תירס לפולנטה (ואז זמן הבישול הוא 25 דקות ולא 15) או בקוסקוס תירס ביתי
קציצות עוף עם קוסקוס וירקות

טעימות בחורף וגם בקיץ. צילום: עז תלם

מתכון לקציצות עוף וקוסקוס עם ירקות ברוטב עגבניות

5-6 מנות, בשרי, 20 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

לקציצות:
1-2 קישואים בגודל בינוני
2 גזרים בגודל בינוני
500-600 גרם חזה עוף טחון טרי (ואפשר גם פרגית עוף)
6-7 כפות גדושות קוסקוס מלא לא מבושל ישר מהשקית (השתמשתי בקוסקוס מזון)
1 ביצה M או L
חופן עלי פטרוזיליה, נענע או כוסברה, קצוצים דק
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
שמן זית, לטיגון רדוד (אם רוצים לטגן)

לרוטב:
1-2 גזרים
2-3 עגבניות
2-3 כפות שמן זית
2 כפות רסק עגבניות
כפית גדושה פפריקה מתוקה (אפשר גם חריפה)
מלח ופלפל שחור גרוס

להגשה:
קוסקוס מלא (השתמשתי בקוסקוס מזון), מוכן לפי ההוראות על האריזה

אופן הכנה:

מתחילים עם תערובת הקציצות:

  • מגררים את הגזר והקישואים על הצד הדק של פומפייה. את הקישוא סוחטים מעט עם היד כדי להיפטר מנוזלים עודפים (אגב, את הנוזלים מהקישוא אפשר ואף כדאי להוסיף לרוטב).
  • שמים בקערה את כל המצרכים לקציצות, מערבבים היטב ולשים את התערובת היטב כ-2 דקות.
  • נותנים לתערובת לעמוד מספר דקות בזמן שמכינים את הרוטב.

לרוטב:

  • חותכים את הגזר לקוביות קטנות (ואפשר גם לגרר). את העגבניות חותכים לקוביות בגודל בינוני/קטן.
  • מחממים את השמן בסיר רחב ושטוח. מוסיפים את קוביות הגזר/גזר מגורר ומטגנים 3-4 דקות מעל להבה גבוהה אגב ערבוב.
  • מוסיפים את רסק העגבניות והפפריקה, מערבבים 20 שניות ואז מוסיפים את העגבניות החתוכות.
  • מערבבים מעט, מוסיפים 2-3 כוסות מים ומביאים לרתיחה, מתבלים במלח ופלפל שחור.
  • מבשלים מעל להבה בינונית נמוכה בזמן שמכינים את הקציצות (כדאי שהרוטב יתבשל לפחות 10 דקות).

יוצרים את הקציצות:

  • בעזרת ידיים רטובות לוקחים משהו כמו כף שטוחה מהתערובת ומגלגלים לכדור בגודל כדור פינג פונג.
  • מעבירים את הכדורים מיד ליד כדי לקבע את הצורה.
  • אם לא מטגנים, מניחים את הקציצות בסיר עם הרוטב.

אם רוצים, מטגנים:

  • מחממים שמן זית לטיגון רדוד במחבת רחבה.
  • מניחים במחבת שכבה של קציצות (עם רווחים) ומטגנים 2-3 דקות מכל צד עד הזהבה.
  • מעבירים את הקציצות המטוגנות מיד לרוטב וממשיכים לטגן את שאר הקציצות.

מבשלים:

  • שימו לב: הרוטב צריך להגיע עד 3/4 גובה הקציצות – אז אם צריך מוסיפים מים
  • מביאים את הרוטב עם הקציצות לרתיחה מנמיכים את האש ומכסים את הסיר.
  • מבשלים מעל להבה בינונית-נמוכה 15-25 דקות, עד שהעוף מבושל לחלוטין והקציצות רכות.
  • מדי פעם מערבבים כדי שכל הקציצות תהיינה עטופות ברוטב.
  • לפני ההגשה, טועמים את הרוטב ומתקנים את התיבול עם סוכר או מלח ופלפל.
  • מגישים יחד עם קוסקוס שסופג את כל הטעמים.
  • הקציצות נשמרות במקרר 4-5 ימים.

* המתכון הוכן בשיתוף חברת קוסקוס מזון

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכונים עם בשר טחון:

תבשיל בחש בוכרי עם המון עשבי תיבול
קובה סלק של סבתא חנה
מפרום טריפולטאי אסלי
קציצות מושלמותתתת של בשר וכרישה
בולונז איטלקי של מאמות

שתפו:

69 תגובות

  1. שובל זוהר אברמוב

    אשמח לדעת היכן בנתניה אפשר למצוא את הקוסקוס

  2. הי
    כנראה עניין של הבנת הנקרא ?
    לא בטוחה שהבנתי אם יש צורך להכין את הקוסקוס קודם לפי הוראות היצרן או שמשתמשים בו כשהוא יבש ומוסיפים ישירות לתערובת
    תודה

  3. עז, מה עם לטבען את המתכון??

    • היי אהובה 🙂
      זה מתכון בפני עצמו לא התאמה קלה שאפשר לעשות, מבטיח לפרסם בהמשך
      בינתיים ממליץ בחום על הקציצות הטבעוניות של tivoneat

  4. הי
    נתת לי רעיון לארוחת הערב. הכנתי עם בקר והודו שהיו בפריזר. לא טיגנתי. יצאו רכות ומעולות. תודה:)

  5. היי עוז. המתכונים שלך נפלאים וגם ההסבר והתמונות.
    שאלה: רוצה להכין עם מינמום פחמימות. במה אפשר להחליף את הקוסקוס?
    קמח שקדים/קוקוס יתאים?
    משהו אחר?
    תודה רבה

    • היי שרה =]
      במנה הזו יש צורך בפחמימות כי הן עושות את הקציצות עסיסיות.
      יכולה פשוט להשמיט לחלוטין ואז לבשל את הקציצות בדיוק עד שהן עשויות ולא יותר (כמו שמבשלים קבבים או חזה עוף רגיל כך שלא יתייבשו, אותו עקרון)

    • קמח אחר הוא עדיין קמח ולא יוריד לך מה"פחמימות". אפשר כמובן להחליף את הפחמימות בקציצות גם באורז (כמו בממולאים). אני משתמשת באורז מלא אז אני מבשלת אותו לגמרי לפני הוספה לתערובת.

    • הי , פעם ניסיתי לגרוס אורז בבלנדר ולהכין אותו כרגיל (טיגון קל ובישול) ויצא במרקם של קוסקוס ומאוד קליל!

      לדעתי השילוב מאוד מוצלח , אגב תודה על המתכון

  6. היי עז
    המתכון נראה מעולה! יש אפשרות להחליף את הקוסקוס בסולת?
    תודה!

    • תודה רבה שירה!
      ניתן לשים סולת – זמן הבישול עולה ל-20-30 דקות בגלל שהיא צריכה להתבשל

  7. שלום עז .
    מתכון נראה טוב. אני מכינה את הקציצות עוף בלי הקוסקוס, לפעם הבאה ננסה כך.
    אצלנו מוסיפים קוואקר או את הבשר של החציל הקלוי- ממש משדרג.
    ליאת

    • היי ליאת,
      תודה על השיתוף והטיפים!
      אכן יש הרבה שדרוגים כאן היה לי חשוב לספר על הקוסקוס המלא שזה שדרוג פחות מוכר

  8. היי
    יצא מעולה.. ממש טעים …

  9. יצא מעולה, כמו כל מתכון שלך מתכון! תודה רבה!

  10. עז
    יצא מעולה מעולה מעולה.
    הילדים שלי טרפו את הסיר.
    תענוג.
    תודה!

  11. היי. אם מוסיפים עוד ירקות מגוררים זה בא על חשבון הגזר והקישוא?
    תודה רבה:)
    נירית

  12. הי
    לצערי המנה שזאת לא נטול גלוטן מאחר שקוסקוס עשוי מחיטה

    • היי רות
      מעולם לא כתבתי שהמנה נטולת גלוטן ואף המלצתי במה להחליף את הקוסקוס לפני המתכון למי שרוצה מתכון ללא גלוטן (כתוב במפורש..)

  13. היי עוז! המתכון יצא אליפות!! תודה רבה. כמה ימים לאחר מכן ניסיתי עם הטיפ של הקוסקוס בתוך קציצות טונה ואני חייבת לציין שזה העלה אותן בכמה דרגות – גם טעימות וגם משביעות!!

  14. היי,
    מה עושים עם ילד שמסרב לאכול קציצות ברוטב אדום??
    איזה תחליף אפשרי במקרה הזה?
    (אנחנו בכל אופן מכינים כי יש עוד אנשים בבית….)

  15. היי עוז,
    בפעם הראשונה שהכנתי את המתכון, קרו מספר דברים:
    בעלי חושב שאתה גאון
    ילדתי בת ה3 מבקשת מידי שבוע לפחות פעם אחת "קציצות טעימות כאלה עם רוטב"…
    ואני, בתווך-נהנית.
    תודה רבה לך! אתה מרתק, מדויק ונוגע בלב.

  16. היי עז! אין על המתכונים שלך 🙂 אפשר להכין את המתכון עם הודו נקבה טחון?

  17. הי עוז,
    נהנית מאוד מאוד מהמתכונים המצוינים שלך… עושה לא מעט מהם… שאלה לי, הקיימות ילכו טוב עם אפונה ירוקה ברוטב?

    • היי טלי
      תודה רבה על המילים החמות! בהחלט יכולה להוסיף לרוטב כוס אפונה ירוקה ישר מהמקפיא
      (אין צורך להפשיר, יכולה לשים ב-5 דקות האחרונות אם רוצה אותה ירוקה ויפה ויכולה לשים יחד עם הקציצות אם אוהבת אותה יותר מבושלת)

  18. היי עז, נראה מצוין! אפשר גם לאפות את הקציצות במקום לטגן? אני מחפשת מתכון קציצות רכות לתינוקת נטולת שיניים שאוהבת להחזיק את האוכל ביד, כך שרוטב פחות יתאים במקרה הזה, ומעדיפה לא מטוגן. כמה זמן אתה חושב שצריך לאפות, והאם הן ישארו רכות גם באפיה?

    • היי דפנה 🙂 שמח שאהבת
      בטח שאפשר, 200 מעלות 12 דקות פלוס מינוס (תבצעי קציצה באמצע לוודא שעשוי)

  19. השתמשתי בקמח תירס ויצא פשוט פצצה. טיגנתי ובשלב הזה זה כבר היה כ"כ טעים

  20. היי עז, הכנתי ויצא מושלם, תודה:)
    אם רוצים להפוך את הקציצות לצמחוניות, יש תחליף לעוף?

    • היי עדי =]
      זה מתכון אחר אם רוצה קציצות צמחוניות
      יש מגוון מתכונים באתר של שקמה tivoneat ואצל אורי שביט

  21. היי עוז,
    אפשר להחליף את הקוסקוס בקמח רגיל?

  22. להיט! ולשים קוסקוס מלא בקציצות זה גם ממש טעים וגם יותר בריא! האם אפשר לקחת את הפטנט הזה לכל סוגי הקציצות ולהשתמש בקוסקוס המלא במקום בפירורי לחם? תודה ?

  23. הי עז
    יש לי שאריות קוסקוס מלא מוכן. רוצה להכין את הקציצות -יהיה נורא אם אוסיף את הקוסקוס המבושל לתערובת הקציצות?

  24. מה אפשר לשים במקום הביצה?

  25. הי עז היקר,

    הכנתי עכשיו לקראת ערב שבת מחר… יצא ליגה!!! ואוו, ממש מדהים…
    הרוטב ממש משדרג את הקציצות וביחד זו מנה טעימה ביותר.
    תודה רבה ושבת שלום, טלי

  26. היי עז,
    אפשר לעשות את הקציצות גם בלי קוסקוס?
    איך הוא בעצם תורם?

    • היי ענת =] אפשר גם פירורי לחם במקום. המרקם שהקוסקוס נותן מעניין וכיפי יותר

      • תודה!
        אבל באופן כללי (אני לא כל כך מנוסה לצערי :\) למה בכלל חייבים להוסיף קוסקוס או פירורי לחם?
        אי אפשר להכין את הקציצות בלי זה?

        • היי ענת
          במהלך הבישול הבשר (עוף/עגל וכו) משחרר נוזלים והלכה למעשה מתייבש.
          פירורי הלחם/קוסקוס סופגים את הלחות שמשתחררת ונותנים קציצה עסיסית
          אפשר להכין בלי, אבל את מסתכנת בקבלת קציצות יבשושיות, במיוחד שמשתמשים בנתח כמו חזה עוף שגם ככה נוטה להתייבש

  27. מתכון מעולה כרגיל! יעבור טוב הקפאה?

  28. היי עז,
    האם אפשר להשתמש בקינואה במקום קוסקוס? או בפירורי לחם? אם כן, מה הכמויות? והאם זמני הבישול משתנים?

    תודה מראש 🙂

    • היי אור
      לגבי קיואה – לא בדקתי
      וכמובן שניתן להתשמש בפירורי לחם באותה כמות כמו הקוסקוס ללא שינוי במתכון

  29. הוספתי חצי בצל ושורש פטרוזיליה קטן (הכנתי בלי רוטב). המשפחה ממש אהבה. לקחתי לי את הקרדיט. תודה 3>

  30. הי עוז . שאלה: לקבלת רכות בקציצה, בישול ארוך או קצר יותר..? תודה על מתכונים נפלאים (:

    • מה שמשפיע על הרכות הוא הפחמימה שמוסיפים פנימה + הביצה
      אז עם המיקס מוצלח היא תהיה רכה גם מיד כשהקציצה עשויה וגם אחרי בישול ארוך

  31. הי עז
    תודה על הבלוג!!
    אפשר לבקש תוספת לאתר: חיפוש לפי זמן הכנה ו/או זמן בישול?

  32. עז איש יקר,
    תודה רבה על המתכון הנפלא!
    הכנתי ויצא תךבשיל מעולה!!! עסיסי וטעים!!!
    תודה רבה העל ההסברים המפורטים והמידות המדוייקות!!!
    תענוג לבשל מתכונים שלך!!!
    אין עליך!!!

  33. יופי של מתכון. יצא נהדר עם תפו"א במקום קישוא.
    תודה רבה!

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    שתפו: