היי חברים! כבר הרבה זמן לא כתבתי לכם אז היי ? מקווה שהחגים עברו בנחת (זוכרים שהיו?). אני הספקתי לטייל קצת באיטליה בחבל אברוצו היפהפה (מומלץ מאוד) ולנוח קצת מטירוף ראש השנה.
קצת לפני החג נפגשתי לבישול משותף עם הדיאטנית, הבלוגרית והצלמת המוכשרת נטע ליבנה עשינו יחד סיבוב בשוק רחובות. עם השלל שהבאנו נטע הכינה סלט שווה של תאנים ועגבניות שרי, ואני הכנתי מנה שאתם מבקשים שאכין כבר הרבה זמן: רוטב בולונז!
אבל לפני שאני מגיע למתכון, כמה הודעות משמחות:
1. ספר הכרובית נכנס לחנויות הספרים! החל מהשבוע תוכלו למצוא את ספר הכרובית למכירה ברשתות הספרים הגדולות – סטימצקי וצומת ספרים, וכן בחנויות ספרים קטנות ועצמאיות. אלו מתווספות אל הרשימה המלאה של המקומות בהם תוכלו לרכוש את הספר, וכמובן שתוכלו להזמין אותו ישירות ממני (בקיצור כל הבאר שבעים, זה בשבילכם!).
2. באותו נושא: ספר הכרובית נכנס לרשימת רבי המכר!!!!!!! באמת שאני לא מפסיק להתרגש מהתמונות והסיפורים שאתם שולחים לי על מעלליכם עם המתכונים הרעיונות שנמצאים בו, והשבוע הוא עבר אבן דרך חשובה ונכנס לראש רשימת רבי המכר בספרי הפנאי בחנויות הספרים העצמאיות (לפני הדלאי למה!).י ? בואו, יהיה בריא! עוד פרטים על הכנס כאן.
ועכשיו לעניינינו =]
רוטב בולונז הוא אחד הרטבים שאני הכי אוהב בעולם, רוטב בשר עשיר עם המון שכבות ומימדים של טעם, כזה שקשה מאוד להפסיק לאכול. את המתכון שאשתף איתכם היום אני מלטש מזה מספר שנים. בדקתי גרסאות של שפים מפורסמים (ד"ש להסטון בלומנטל וחיים כהן), גרסאות של מאמות איטלקיות וניסיתי להוסיף שלל מרכיבים (לימון פרסי, רוטב דגים תאילנדי).
המתכון שאציג בפניכם היום מציג בעיני את השילוב המנצח בין רוטב שעשוי כראוי לבין פשטות וקלות באופן ההכנה. ויש גם טיפים להכנה מראש והקפאה וגם גרסה טבעונית בסוף.
מה זה בכלל בולונז?
שמו המלא של רוטב הבולונז הוא Ragu alla Bolognese. ראגו הוא שם כללי לרטבים גסים לפסטה (לא חלקים כמו רוטב שמנת או כמו רוטב עגבניות). המילה נגזרה מהמילה הצרפתית ragouter, שמשמעה להחיות. אלה בולונזה מלשון העיר בולוניה במחוז אמיליה רומנה, העיר שבה תוכלו למצוא את הרוטב הזה בכל מסעדה, טרטוריה, אוסטריה ולוקנדה.
לא הולך עם ספגטי
אם תנסו להזמין ספגטי בולונז בבולוניה, תיענו במבט זועם במקרה הטוב ויסלקו אתכם מהמסעדה במקרה הרע. סוג הפסטה שנמצא על ידי הבולונזים כמתאים ביותר הוא טאליאטלה (tagliatelle) – פסטה ארוכה ורחבה שנחתכת ידנית (ומכאן שמה). סוגי פסטות אחרים שהולכים מצוין עם הרוטב הם פטוצ'יני, לינגוויני ופפרדלה בגזרת הפסטות הארוכות, ופרפלה, פנה ופוזילי בגזרת הקצרות.
למה ספגטי לא מתאים? תחשבו על הצורה שלו – הוא ארוך ודק. מצד שני, תחשבו על הרוטב – הוא גושי ויחסית כבד. אם לסכם במשפט את תורת התאמת הפסטה לרוטב – השידוך בין פסטה לרוטב הוא מוצלח כאשר נוצרת ביניהם הרמוניה, והפסטה מצליחה לסחוב את הרוטב בהצלחה.
כשמנסים לאכול ספגטי בולונז מגלים שרוב הבולונז נשאר בצלחת, כי לפסטה אין מספיק שטח פנים כדי לסחוב אותו. לכן את הספגטי נשמור לרטבים כמו קצ'ו אה פפה ואת הבולונז נגיש עם פסטה אחרת.
איך נוצר בכלל השילוב הזה? לפי אלטון בראון (good eats episode 209), השידוך נוצר הרחק מארץ המגף, על ידי מהגרים איטלקיים לניו יורק בשנות ה-20 של המאה הקודמת. רחוקים מהמסורת והכללים של ארץ מולדתם הם 'שחררו כפתור' – יצרני פסטה מקומיים הציגו את השילוב הזה בספרים ועלונים שיצרו לקידום הספגטי שלהם וקיבעו את הקונספט בדעת הקהל הפופולרית.
שכבות הטעם ברוטב בולונז
בשר (או משהו בשרי אחר)
בולונז טוב מתחיל בבשר – יש המספרים שמקורותיו של הבולונז באיטליה של המאה ה-11, ושהוא נוצר מתוך מטרה לנצל ולהחיות את חלקי הבשר הפחות פופולריים.
בכל מקרה, מתחילים בבשר בקר טחון – עדיף בשר טרי, אבל לא יקרה כלום אם תשתמשו במופשר איכותי (כלומר: שמכיל 100% בשר שנטחן לנגד עיניכם והקפאתם בבית). אני אוהב להשתמש בנתחים כמו צוואר (10) או צלעות (2), אבל גם כתף (4/5/6) ואפילו זרוע (מספר 8) זורמים פה.
יודעי דבר מוסיפים גם כבדי עוף קצוצים – ואם בא לכם מוזמנים להוסיף למתכון 100-200 גרם כבדים קצוצים ידנית. הם נותנים לרוטב מרקם עוד יותר סמיך ועשיר.
את הבשר חשוב להשחים בתחילת הבישול – פעם הייתי מכין מעין המבורגרים ואותם מזהיב במחבת, היום אני פשוט שם הכל בסיר עם הרבה שמן ומשקיע בערבוב. סיכוי גבוה שהבשר יתחיל להגיר לכם נוזלים בסיר – במקרה כזה פשוט נותנים למים להתאדות, וכשרואים שאין יותר נוזלים ממשיכים לטגן (ומוסיפים עוד שמן אם מרגיש יבש).
אתם רוצים הרבה צבע שחום – הצבע הזה נוצר בעקבות תגובות מאיירד, והוא נותן את הטעם הבשרי העמוק שאנחנו מחפשים בבולונז – אם תדלגו על שלב זה, הבולונז שלכם לא יהיה טעים.
ירקות
בבולוניה שלושה ירקות אהובים במיוחד בבולונז: בצל, סלרי וגזר (הצרפתים קוריאם לשילוב זה מירפואה). השום כמעט תמיד נעדר מהמרכיבים, אבל מבחינת טעם, הוא מתקבל בברכה וכמוהו גם שורש פטרוזיליה ושורש סלרי. הרוטב שהכנתי בתמונות מכיל כרישה, בצל, שום וסלרי.
לא משנה באילו ירקות בוחרים, העיקר שיהיו קצוצים דקדק – בסוף הבישול הירקות צריכים כמעט להתמוסס תוך הרוטב, ולכן הדרך המהירה ביותר לקצוץ את הירקות היא בעזרת מעבד מזון. אתם יכולים גם לגרר את הירקות או לקצוץ טוב טוב, אין מה להשקיע בקוביות מדויקות משורטטות כי גם ככה הכל נהיה רך ומתפרק.
יין
היין מוסיף חמיצות לרוטב ועוזר לאזן את הטעמים השונים שהוא מכיל. הוא מוסיף לרוטב שכבה חשובה של טעמים וריחות ובלעדיו (לטעמי) המנה הזו היא רק בשר ברוטב עגבניות.
אתם יכולים להשתמש ביין אדום או ביין לבן (מאמות איטלקיות אוהבות להתווכח בינן לבין עצמן איזה יין יותר כדאי), מה שהכי חשוב זה שזה יהיה יין טוב. כשאני אומר טוב, אני לא מתכוון בהכרח לכזה עם תווית מחיר גבוהה, אני מתכוון ליין שאתם מוכנים לשתות בשביל הכיף שלכם.
אגב, אם בא לכם בולונז מטורף, תשמשו בפורט (יין מחוזק מתוק מפורטוגל, אחד האהובים עלי). לא משנה איזה יין בחרתם, חשוב מאוד שתתנו ליין להתאדות כמעט לגמרי – הבישול הזה של היין מרכז ומצמצם אותו, ונפטר מהטעם האלכוהולי הגולמי בבישול.
אם לא תבשלו את היין כמעט עד הסוף, יהיה לכם טעם לוואי בבולונז ואנחנו לא רוצים את זה. בנוסף ליין הוספתי מרכיב סודי משלי: רוטב סויה (טבעי, מסורתי, בלי צבעי מאכל, משמרים, סוכר או מייצבים). רוטב זה עשיר מאוד באוממי (הטעם החמישי, קראו עליו יותר כאן), ואני מוסיף אותו לכמעט כל מנה שמכילה בשר ו/או פטריות.
לא מרגישים אותו בטעם של הרוטב המוכן, אבל המנה יותר טעימה ?אגב, באיטליה יש ששמים גם חלב ברוטב הבולונז במקום או בנוסף ליין, אני לא הוספתי מטעמי כשרות.
עגבניות
אחרי שהבשר הושחם, הירקות התרככו והיין התאדה, נשארה חברה אחת בשביל הרוטב, והיא הבנדורה. כאן הבחירה לגמרי שלכם לגבי מה להוסיף – בתמונות כאן אתם רואים רוטב עגבניות ביתי שתמיד יש לי במקרר או במקפיא, אבל גם מוצר עגבניות משומר כלשהו יכול לבוא במקום.
האהוב עלי בימים אלו הוא פאסאטה – עגבניות מבושלות ומסוננות שמגיעות בבקבוק, ונותנות יופי של טעם. לפני כמה שנים זה מוצר שאי אפשר היה למצוא בארץ, והיום הוא זמין בכל הסופרים ואני שמח על כך מאוד. אתם יכולים גם להשתמש בעגבניות משומרות – שלמות, חתוכות לקוביות או מרוסקות, מה שיש זורם (אם אתם משתמשים בשלמות תוסיפו את המיצים ותקצצו את העגבניות גס).
אפשר להוסיף גם עגבנייה או שתיים טריות בשלב זה, אבל לא בוער.
המרכיב החשוב ביותר: זמן
זמן הוא המרכיב הסודי במנות רבות, וגם ברוטב הבולונז הוא זה שאחראי למיזוג והרמוניה בין המרכיבים השונים. אפשר לבשל 40 דקות אחרי שהעגבניות הצטרפו, אבל כדאי ואף רצוי להמשיך לבשל שעתיים ויותר (שמעתי על מיני ראגו שמתבשלים אפילו 8 שעות). הבישול הארוך גורם לרקמות הקשות שבבשר להתרכך, וזה ממש משפר את המרקם של הרוטב.
עשבי תיבול
אני הוספתי עשבי תיבול בשני סיבובים: טימין בתחילת ההכנה – יחד עם הירקות הקצוצים, ובזיליקום בסוף, ממש רגע לפני ההגשה – כדי לשמור על הטעם הרענן יותר שלו. בתחילת הבישול אפשר לשים גם אורגנו ומעט רוזמרין או מרווה (בעדינות עם אלו, הם שתלטנים) ובסוף הבישול פטרוזיליה ועירית זורמות מאוד.
לפני שאתם שואלים:
- תכנון וארגון מראש – כדאי ואף רצוי להכפיל כמויות – רוטב הבולונז נשמר מצוין במקפיא עד חצי שנה. אם מכינים כמות כפולה, תשחימו את הבשר ב-2-3 נגלות, כלומר בכל פעם תשחימו נגלה אחת, תוציאו ואז תשחימו את השנייה.
- טבעוני – כאן תמצכאו מתכון מסודר: בולונז טבעוני.
- לבולונז קצת יותר מפונפן, משתמשים בבשר קצוץ במקום בטחון – 500 גרם צוואר או כתף חתוכים לקוביות קטנות, מבשלים שעתיים או עד שהבשר נימוח ומתפרק.
- האם חייבים לשים 2 כוסות יין? אם אתם לא מעריצים גדולים של יין או מעוניינים להכין גרסה פחות מורכבת בטעמים עבור ילדים, בהחלט ניתן לשים כוס ואפילו חצי כוס של יין לבחירתכם. אם בוחרים להוריד את היין מהמתכון – תחליפו אותו ב-1/2 כוס מים שתוסיפו אחרי שלב ריכוך הירקות. תביאו לרתיחה, תערבבו היטב ואז תוסיפו את העגבניות.
מתכון לפסטה ברוטב בולונז
4-5 מנות, בשרי, 20 דקות עבודה נטו, 75 דקות עד שאפשר לאכול (אבל מומלץ לבשל יותר)
מצרכים:
ירקות:
1 בצל בגודל בינוני, קלוף
2 גבעולי סלרי (עם העלים)
1 כרישה בגודל בינוני (רשות)
3-5 שיני שום, קלופות (בבולוניה לא שמים, אנחנו לא בבולוניה)
2 גזרים, קלופים (רשות)
שאר המצרכים:
4 כפות שמן זית
500 גרם בשר טחון (עדיף טרי מנתחים כמו צוואר או צלעות)
עלים מ4-5 גבעולי טימין
2 כוסות יין אדום או לבן (אפשר פחות – ראו הערה למעלה)
2 כפות רוטב סויה איכותי (כן!!)
3 כוסות רוטב עגבניות ביתי או 1 בקבוק פאסאטה (עגבניות מבושלות מסוננות) או 800 גרם עגבניות משומרות
1 עגבנייה בשלה טרייה, חתוכה לקוביות (רשות)
חופן עלי בזיליקום (מ-3-5 גבעולים)
מלח ופלפל שחור
1 חבילה (500 גרם) פסטה מסוג פטוצ'יני, פפרדלה או לינגוויני (וגם פנה+פרפלה זורמים)
אופן הכנה:
חיתוך הירקות:
- חותכים גס את כל הירקות (בצל שום סלרי כרישה וגזר – אם רוצים), מעבירים למעבד מזון וטוחנים עד שכל הירקות קצוצים. ניתן להשתמש גם במעבד מזון ידני או פשוט לקצוץ היטב את כל הירקות בעזרת סכין.
השחמת הבשר:
- מחממים סיר רחב מעל הלהבה הכי גבוהה על הכיריים. חשוב לתת לסיר להתחמם 2-3 דקות שיהיה לוהט.
- מוסיפים את שמן הזית והבשר ומטגנים תוך כדי ערבוב על אש חזקה, בערך 5 דקות או עד שהבשר מתפורר ומשחים מעט. אם הבשר מגיר הרבה נוזלים, ממשיכים לבשל מעל להבה גבוהה עד שהנוזלים מתאדים, ואז ממשיכים לטגן עד שרואים שהבשר שחום (אם צריך, מוסיפים עוד שמן זית בשלב זה).
המשך הכנת הרוטב:
- מוסיפים לסיר את כל הירקות הקצוצים ואת עלי הטימין. מטגנים על להבה בינונית 10 דקות אגב ערבוב (יחד עם הבשר), עד שהירקות מתחילים להתרכך. בשלב זה ניתן להוסיף גם קורט נדיב של מלח גס.
- מוסיפים לסיר את היין ורוטב הסויה. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית 15-20 דקות, עד שרוב היין מתאדה.
- מוסיפים את רוטב העגבניות (או העגבניות המשומרות או הפאסאטה) ו-1 כוס מים עד לכיסוי כמעט מוחלט של תכולת הסיר.
- מבשלים לפחות 40 דקות על חום נמוך ומערבבים כל כמה דקות, עד שהרוטב מסמיך והטעמים מתמזגים. ניתן להמשיך לבשל עוד שעה נוספת ואפילו שעתיים – ככל שתבשלו יותר הבשר יהיה יותר נימוח וטעמי הרוטב ישתבחו. במידה והסיר נראה יבש מוסיפים עוד מים.
- כשהרוטב לדעתכם מוכן, קוצצים היטב את עלי הבזיליקום ומוסיפים לרוטב.
- טועמים ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
- מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן (או מתחילים במים קרים!), מסננים, מחלקים לצלחות הגשה ומעל כל מנה יוצקים מהרוטב המוכן. מגישים מיד.
- הרוטב המוכן נשמר בקירור שבוע וניתן להקפיאו לחצי שנה.
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה
לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט
הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק!
לעוד מתכוני פסטה מצוינים:
פסטה ברוטב בולונז קקאו (כן!)
המדריך לפסטה שמנת פטריות מושלמת
פסטה ברוטב עגבניות וארטישוקים
אז ויתרת על הקקאו (מתכון בולונז קודם שלך) ?
וגם – קראתי שטיגון רסק עגבנית גם הוא יוצר קרמליזציה וחוסך את הצורך בסוכר – מה הנסיון שלך אומר ?
היי 🙂
אכן בעבר פרסמתי מתכון לבולונז עם קקאו – כאן הייתי יותר נאמן לקלאסיקה =]
הירקות (בצל, גזר, שום, כרישה) נהיים מתוקים בבישול (מסיבה זו לא התייחסתי כלל לסוגיית הסוכר).
אם אפשר בהחלט לקרמל רסק עגבניות מאוד יוסיף! לא יודע אם יהפוך תוספת סוכר למיותרת, זה רק הטעם של המנה בהמשך הבישול קובע.
מתכון הכי טעים לבולונז שטעמתי בחיי!! פשוט מושלם. תודה רבה לך, העברתי לחברות..
מעולה רינת היקרה, כיף לשמוע!
מה זהההה ??? החלטתי שאני מכינה שלב אחרי שלב בלי לעגל פינות.. הוספתי לירקות גם סלרי ופלפל אדום וחוץ מסויה גם פפריקה מתוקה… יואואואוווו זה המתכון הכי טעים לבולונז שאכלתי בחיי! גילית לי עולם חדש!
התמונה שבה אתה שופך את הרוטב עגבניות יפהפייה..
וכשהייתי בבולוניה קראתי איפשהו שבבולונז לא שמים שום… גם לי זה היה מוזר
תודה רבה פלפלת!
וחן חן על ההארה, אכן התבלבלתי בין שום לגזר. בכל מקרה לי זה טעים עם שום, לא רואה סיבה לוותר עליו D:
להוסיף אגוז מוסקאט
בהחלט אפשר.
תודה על הרעיון דליה =]
אהבתי את הרעיון לגרסה הטבעונית. אמנם אני לא (טבעונית) – אבל לא אוכלים אצלנו בשר בקר בכלל. תודה!
בשמחה רבה שרה שמח שאהבת!
תודה רבה:) אנסה עם הפתיתי סויה.
ומשהו שלא שייך.. קניתי קמח טף (פעם ראשונה) ורוצה לנסות להכין לחם. יש לך משהו בנושא?
תודה רבה!!
בולונז לילדים. מה אפשר לשים במקום יין?
היי נויה 🙂
אפשר להשמיט את היין ולשים קצת מים כשהירקות רכים במקום.
הוספתי התייחסות מפורטת לעניין במתכון תחת "לפני שאתם שואלים" (הפעם זה הגיע אחרי ששאלת אבל זרמי איתי 🙂 )
חצי שנה במקפיא? באיזה יקום? ??
כשאני מכין ומחלק למנות ומקפיא, הילדים מכינים לעצמם פסטה ורוטב ולא נשאר זכר תוך שבועיים. במקרה הטוב.
יקום ה-לא הורים :))
תודה על ההצעה לבולונוז לטבעונים (:
בכיף =]
ואו, ממש הארת את עיניי לגבי רוטב בולונז! עד היום זה היה עוד משהו מאוס עם רוטב עגבניות ובשר טחון.. פתאום זה נשמע מנה עם פוטנציאל!
שאלה, אני מבשלת בשביל עוד בן אדם מלבדי, שלא אוהב יין בבישול… חשבתי שאולי בשלב כלשהו אפריד את הרוטב לשני סירים, ואוסיף לשלי את היין ואמשיך לבשל. באיזה שלב כדאי לי לעשות את זה?
היי שירה 🙂
בשמחה רבה!
במקום שני סירים, הצעת ייעול אחרת: תכיני סיר אחד לשניכם בלי יין.
בסיר שני תמצמצי עבורך 2 כוסות יין עד שהן הופכות לבערך 1/2 כוס.
את היין המצומצם תערבבי עם חצי מהבולונז (שלך) ואז יהיה לך את הטעם של היין בלי לתפעל שני סירים על הגז.
בהצלחה, עדכני שהצליח
היי,
יצא ממש, אבל ממש טעים. הוספתי בסוף קצת סוכר ליתר בטחון….
תודה, כרגיל
ממש, אבל ממש כיף לשמוע עפרה =]
בשמחה תמיד!
כשמבשלים בסוף ל-40 דקות ויותר – עם מכסה או בלי?
היי דניאלה 🙂 אני בישלתי בלי מכסה כדי לרכז את הטעמים של הרוטב, אבל אפשר גם לכסות זה לא כזה משנה
הכנתי ויצא מעולה, תודה!
היי חן 🙂
כיף גדול לשמוע! תודה ששיתפת
גירסת ההדפסה משובשת!
הכנתי ויצא ממש טעים. תודה רבה!
ותודה על המתכונים המושקעים. כיף לקרוא ולראות את המתכון באותו הזמן.
היי אביגיל =]
כיף לשמוע! בשמחה רבה תמיד
הכנתי ויצא מעולה!! בישלתי שעתיים וחצי .
תודה רבה הצילומים עוזרים מאוד.
היי ליאנה 🙂
כיף מאוד לשמוע! שעתיים וחצי בישול זה מצוין
שמח שאהבת ובתיאבון
עוז יקר,
הכנתי את הבולונז שלך פעמיים ברציפות – לאור בקשת הקהל.
בתור אחת שחשבה שהיא כבר יודעת להכין בולונז, חידשת לי והפכת את התבשיל למשהו עשיר וטעים שהמשפחה שלי מריירת רק מהמחשבה עליו. עד עכשיו, הם מעולם לא ריירו על אף מנה שעשיתי להם.
אז כל הכבוד לך.
ותודה
היי אורלי =]
איזה כיף לשמוע! כבוד רב לגלות שהמתכון שלי הצטרף לרפרטואר המשפחתי שלכם 🙂
בשמחה רבה!
המתכון שלך שמיימי! ( ובחרתי מילה שלא מספיקה עוד לתיאור). מתכון מדויק ועסיסי ומרובד. יצא לי מעולה!!!! תודה רבה לך
היי דנה =]
וואו ממש שימחת! איזה איזה כיף לשמוע
בשמחה תמיד!
הרבה זמן חיפשתי מתכון מיוחד לבולונז, ראיתי את המתכון שלך ועשיתי באותו רגע. בדיוק עכשיו סיימתי לאכול.
מושלם!!! הריחות הנעימים שזה עשה בבית והטעם פשוט מושלם!.
מומלץ!!!!!
שמח שאהבת ליאורה היקרה!
וואו, הכנתי לפי המתכון (ללא היין)- לראשונה בחיי נהניתי מרוטב בולונז. אגב, אכלנו עם ספגטי, היה מעולה. כל המשפחה בקשה למסור תודה ענקית. יצא טעים.
תודה עוז
היי ענת
ממש ממש שמח לשמוע! איזה כיף ששיתפת =]
בשמחה רבה תמיד
היוש
אני רוצה להוסיף כבדים, מתי להכניס אותם? בשלב הבשר או אחכ רק לבישול?
תודה
היי אלה 🙂
כבדים קצוצים מוסיפים בשלב הבשר לטיגון והזהבה
היי עוז.
אני לא הסתדרתי עם הכבדים ביחד עם הבשר.
בסוף הוצאתי אותם לטוסטר לאיזה 10 דקות ואז החזרתי לבשר.
לדעתי עדיף ככה (וגם לקצוץ את הכבד המבושל כי הוא לא ממש מתפורר)
היי נדב 🙂
אחלה רעיון כי גם הרבה יותר קל לחתוך את הכבדים אחרי בישול =]=]
זה יצא לי ככ טוב, תודה לך על הירידה לפרטים, אתה ככ טוב בזה!
היי דין דין
ממש שמח לשמוע! בכיף גדול =]
היי עז, תודה רבה על המתכון המפורט והטעים!
האם אפשרי להכין אותו ללא רוטב עגבניות?
ואם כן, האם צריך להוסיף עוד איזה שהם רכיבים?
תודה מראש,
דנה.
היי דנה =]
אפשר להשמיט את מוצרי העגבניות ולשים 2 כוסות מים במקום (רק שיהיו נוזלים לבישול הבשר)
תודה רבה עז!
ואם להוסיף ציר מרק עוף? או שזה יותר מדי שילובים?
בכיף 🙂
אפשר בהחלט להוסיף עוד כוס מרק עוף איכותי לסיר ולתת לה להצטמצם ולהתבשל עם הרוטב, יעשה רק טוב
אוקיי הכנתי עכשיו ! יצא פשוט מושלם !
אמנם דורש השקעה אבל אין ספק שהכי טעים שיצא לי. מאמצת.
השתמשתי במלא תבלינים מהגינה – מרווה בזיליקום תימין אורגנו ! איזה כיף !
חשוב לי להגיד שיש לי כמה אתרי מתכונים מועדפים , בדר"כ אחפש בכמה במקביל ואם אמצא אצלך אז תמיד אבחר במתכון שלך ! אז כל הכבוד ותודה לך .
שתהיה אחלה שבת.
היי בת אל
תודה רבה! נשמע בולונז שמח וטעים מאוד!!
איזה כיף והמון תודה על המילים החמות
שכחת להוסיף את שלב הוספת הטימין בהטראות הסופיות!
חשוב!
היי ורד 🙂
בסעיף הראשון של "המשך הכנת הרוטב" – נכנס יחד עם הירקות
תודה רבה!
מתכון נפלא.
איני נוהגת לפרסם תגובה אבל אני שמחה לפרגן כי המתכון מדויק וט ע י ם.
היי יעל 🙂
שמח שחרגת מנהגך! כךף מאוד לשמוע ותודה על המילים החמות
הכנתי את הבולונז בלי יין כי אני לא אוהבת – יצא אליפות! (כמובן שהצלחתי להיחתך מהסכין, אבל היה שווה)
תודה רבה!
היי חני =]
שמח מאוד לשמוע!
תודה ששיתפת (וקורה לטובים ביותר 😉 )
הי, הכנתי אתמול בערב, יצא מעולה!! תודה רבה
היי גיל =]
תודה רבה על הדיווח! שמח לשמוע על הצלחתך
כשאתה כותב לפחות 40 דקות, למה כוונתך? ובמילים אחרות, מהו הזמן האידיאלי לדעתך?
היי טל 🙂
כשאני מכין בולונז אני מבשל אותו שעתיים
ואם יש לי זמן אז ממשיך את הבישול אפילו ל-3-4 שעות
תודה על מתכון מדהים.
הבולונז הכי טעים שיצא לי (סופסוף) כולם נהנו ממש!!
תודה רבה
היי שקד 🙂
איזה יופי! ממש ממש שמח לשמוע!
תודה ששיתפת ובשמחה גדולה
היי,
הכנתי את הבולונז שלך ויצא פשוט מדהים! מחכה לכוד מתכונים! כולם פשוט עפו על זה!!!!
היי סופי! שמח מאוד לשמוע! =]
תודה רבה על המילים החמות וכיף ששיתפת
פעם ראשונה שאני מכירה בולונז, יצא מ ע ו ל ה. הכי טעים שאכלתי. תודה על עוד מתכוו מושלם!
היי ענת =]
שמח מאוד שאהבת! בשמחה רבה וכיף ששיתפת
מוסיף גם 2 עלי דפנה וכמה פילפל אנגלי.מוסיף המון.
הכנתי היום עם כל התוספות: כבד, גזר וכרישה.
כל הבית התמלא בריח של מסעדת גורמה!
יצא עילפון! הבעיה שעכשיו אני לא יכול לחזור לרוטב של ברילה 🙂
שמח מאוד לשמוע! תודה ששיתפת נדב! =]
שאלה יהיו הצרות שלך 😉
יצא מעולה וטעים!!!
אחרי שהבולונז מוכן, אפשר למלא אותו בבצק עלים ולאפות בתנור?
צריך להוסיף משהו?
היי איציק =]
שמח שאהבת!
בגדול זה יכול להיות אחלה מילוי בהנחה שעשית אותו סמיך מספיק. אין צורך בתוספות נוספות
אם אני רוצה לעשות עם חלב, כמה להכניס? פשוט במתכונים אחרים אותם קראתי דובר על כמות די גדולה ממנו ואני רוצה לשמוע מה ההערכה שלך כדי שלא אפשל
היי חנוך
אף פעם לא הכנתי בולונז עם חלב אז לא יודע לענות על זה
הי עז,
אני רוצה להכין את הרוטב, אך אין לי עגבניות משומרות בכל צורה שהיא, אלא רק עגבניות טריות.
האם, לדעתך, כדי לקבל תוצאה דומה, ניתן להשתמש בעגבניות טריות? ואם כן, כמה לשים ומה לשנות במהלך ההכנה?
תודה
היי מירי =]
יכולה להחליף את העגבניות המשומרות ב800 גרם עגבניות טריות מגוררות או קצוצות (זה בערך 6-8 עגבניות בגודל בינוני)
שמים במקום העגבניות המשומרות זה גם ככה מתבשל הרבה זמן.
בהצלחה!
היי עז, אני מתלבטת איזה מהשניים להכין, הקלאסי או עם קקאו. במתכון עם הקקאו אין הרבה עגבניות.
האם אפשר להוסיף כף קקאו לקלאסי ולקבל אפקט טוב? מה דעתך?
היי רותי
יכולה בהחלט להוסיף כף קקאו לשדרוג המתכון הקלאסי!
הבולונז הכי טעים שהכנתי ואכלתי בחיים. תודה על מתכונים נפלאים
היי דברת
ממש שמח לשמוע! =]
בשמחה ומכל הלב תמיד
אליפות!!
וכמה מחמאות….
שמח ממש לשמוע עינת! =] איזה יופי
הי עוז, מתבשל על הגז כבר 20 דקות. הטעם טוב אבל לבשר יש טעם של בשר מאודה.. האם זה הגיוני? האם הטעם הזה עובר?
היי רותי
כנראה הבשר לא נצרב מספיק בהתחלה
זה עובר ככל שהבישול ממשיך
הי, האם מתאים להשתמש במתכון הזה גם ללזניה בשרית ? אם כן, עדיין מתאים לשים את היין או לא? תודה רבה
היי דנה =]
מתאים בהחלט. היין לשיקולך, אני הייתי מוסיף
ארוחה אחרי ארוחה אני מכינה מהמתכונים שלך ותמיד יוצא מושלם! תודה רבה
שמח ממש לשמוע מרים! =]
איזה יופי! מכל הלב תמיד
לא עדיף לטגן קודם את הבצל ואחר כך להוסיף את הבשר וכל היתר? אשמח להבהרה
היי יעל
את מדברת על לטגן את הבצל עד שהוא שחום זהוב?
היי עז,
גם אני חשבתי על הנק׳ הזו?
מכיוון שיש חשיבות שגם הבשר וגם הבצל ישחמו חשבתי להוציא את הבשר הצידה ולהחזירו לסיר לאחר טיגון הירקות (בצל גזר קישוא). מה אתה אומר?
הי עז
איך אני יכולה להפול את זה ללזניה בשרית?
היי יפעת =] לשוט שימי את הרוטב המוכן בין דפי לזניה בשכבות, מעל יכולה לשים פרוסות עגבניה
שימי לב להנחיות במדריך הלזניה שלי לאפייה נכונה
https://bit.ly/2HQqVLU
הי עז, לא מסכימה איתך באשר לשמירת הבולונייז במקפיא, מתוך ניסיון זה לא עובד. הבשר הופך למפורר יותר ןיש לו מיקרם של חול בפה והרוטב נעשה נוזלי מאוד. בולונייז עושים בכמות הנדרשת מקסימום ליום המחרת ושמים המקרר כי שם הטעמים מתערבבים ונטמעים טוב יותר. בפריזר זה לא הולך בכלל.
היי שרה
אני מקפיא את הבולונז שלי קבוע ולא חווה את הבעיות שהצגת. יכול להיות שהרוטב שלך לא סמיך מספיק ולכן נפרד ונהיה נוזלי.
בכל מקרה, לא לכולם יש זמן או סבלנות להכין כל פעם בולונז מ-0 ולכן הקפאה היא פתרון אידיאלי שמאפשר לחסוך זמן בישול בעתיד
היי עז,
חג שמח!
הכנתי את המתכון הזה כבר כמה פעמים (וגם הקפאתי) ותמיד יוצא מעולה.
ממליצה להוסיף גם צנוברים קלויים.
שאלה – כל פעם אני מתלבטת לגבי היין, האם כשאתה כותב כוס יין, אתה מתכוון לכמות של כוס מדידה (250 מ"ל) או למידת מזיגה מקובלת של יין (150-180 מ"ל)?
תודה רבה.
היי לילי =]
תודה רבה על המילים החמות!
סוגייה טובה ואשים לב אליה להבא. בגדול, כל עוד תקפידי לבשל את היין עד שהוא כמעט התאדה לחלוטין זה, זה לא כזה משנה עם איזו כמות תתחילי
יכולה לשים 180 ויכולה 240 מ"ל. אישית הגישה שלי היא כל המרבה הרי זה משובח אז אני שם כוס מלאה (240) אבל כאמור גם ב180 או 150 מ"ל היין יעשה את שלו ויעשיר את המנה
קודם תודה על המתכון וההשקעה.
אבל את האמת…. שה ממש לא היה לטעמי!
אני מכון בולונז כבר שנים, ואתמול היה לי ממש חשק לבולונז, אז חיפשתי מתכון טוב ונתקלתי במתכון שלך..
סוף סוף סיימתי להכין, והגיע השלב הכיף! לאכול!!
כבר בביס הראשון החמיצות של הבשר מורגשת. ולא נעימה בפה.
לדעתי היין פשוט הרס את המנה. החמיצות יותר מידיי דומיננטי ולוקח את הטעם הטעים של הבשר.
לעומת זאת, אישתי מאוד אהבה!
לכן זה כנראה שאלה של טעם.
תודה רבה על המתכון
היי יובל =]
תודה על הדיווח, שמח שאשתך אהבה =]
כאמור בטקסט, היין הוא מרכיב קלאסי במנה שמגישים בבולוניה
יכול להשמיט אותו להבא פשוט וגם לשים פחות ממנו – רבע כוס אפילו.
אגב, יכול להיות שהחמיצות הגיעה גם ממוצרי העגבניות ששמת, אם צריך ניתן להוסיף מעט סוכר שיאזן.
רק עכשיו הבנתי שעשיתי טעות. שמתי שתי כוסות יין!
לכן התמימות הגבוהה.
(שמתי מעט סוכר, כמובן)
אז להביא שים כוס יין אחת וכולם יהיו מבסוטים 😉
היי עז,
הכנתי ויצא מעולה, כולם טרפו. תודה!
פעם ראשונה בבולונז שאני קוצץ את הירקות במעבד מזון ידני, ופעם ראשונה משתמש בפסאטה.
משהו קטן, אני לא כ"כ חובב סלרי.
אפשר להוריד אותו, או עדיף להחליף בירק אחר?
ועוד הערה קטנה, עשיתי את המתכון מספר הכרובית של הקארי מסמאן.
יצא מעלף.
פעם ראשונה שהשתמשתי בכוכב אניס.
היי מאור =]
כיף לשמוע!
אין בעייה להוריד את הסלרי, אפשר כרישה במקום אבל לא קריטי
ושמח ממש לשמוע על המתכון קארי, אחד המתכונים הכי מוצלחים שלי 😉
הכנתי לבן זוג שלי שחזרנו מרומא. הוא הכריח אותי לוותר על הסלרי. אהבו מאוד, אחלה תגובות (אני לא אוכלת בשר אז לא טעמתי). אפילו הסכימו לי להוסיף סלרי פעם הבאה.
היי ענבל
שמח ממש לשמוע! כיף שאהבתם =] תודה ששיתפת
היי עז,
כבר הכנתי כמה פעמים והבולנוז תמיד יוצא מעולה.
לא היה סלרי אז שמתי כרישה, היו לי מלא עגבניות טריות אבל טיפה ״עייפות״ אז ריסקתי אותן והוספתי 2 כפות רסק עגבניות.
יצא מושלם!!!!
היי מיכל =] מאוד שמח לשמוע!
נשמע מעולה
כיף ששיתפת
היי עז, ממש אוהבת את המתכונים שלך!
לגבי מתכון הבולונז, אם יש לי טימין מיובש ובזיליקום קפוא במקום שניהם טריים זה גם יעבוד? ואם כן כמה לשים מכל אחד מהם?
תודה!
היי לין =]
תודה רבה על המילים החמות!
אין בעייה להשתמש בשניהם. כפית מכל אחד יהיה להיט