תבשיל בורגול הוא בשבילי פתרון מהיר, יעיל, בריא וטעים לכל פעם שרוצים קצת לשבור שגרה ולהכין משהו כיפי בבית. זו מנה שלוקח חצי שעה גג לתקתק, והיא נהדרת בתור ארוחה למשרד, מושלמת להכנה מראש וטעימה בשלל טמפרטורות.
בתקופה האחרונה אני מוצא את עצמי מכין תבשילים כאלו, או דומים להם, בכל פעם שצריך לארגן משהו מזין ומהיר. המתכון כאן מאוד גמיש ויכול לזרום עם כל העדפה ובחירה קולינרית שלכם.
זה גס!
בורגול הם גרגרי חיטה שבושלו שלמים, יובשו ואז נגרסו לכל מיני גדלים. ישנם שלושה גדלים עיקריים: קטן (שמשמש לסלט טאבולה) בינוני (מעולה במרקים) ובורגול גס שיככב במתכון שלנו היום. תהליך הבישול המקדים עושה לנו חיים קלים מאוד במטבח, כי בזכותו כל סוגי הבורגול מתרככים מהר.
בתקופה האחרונה אני משתמש המון בבורגול גס – בסלטים, כתוספת לתבשילים שונים אבל גם בחמין (כן!). המרקם הלעיס שלו יחד עם הטעם האגוזי העדין הופכים אותו לשחקן חשוב בארסנל הבישול שלי.
חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד
מה שכיף בו זה קלות ההכנה: שמים בסיר כוס בורגול גס שטוף וכוס ורבע מים, מרתיחים, מכסים, מכבים את האש ותוך 15 דקות יש גרגרים אווריריים, עדינים וכיפיים שיכולים לספוג מגוון עצום של טעמים.
זה באמת כזה פשוט ואין שום סיבה לא לשלב את הדגן הזה בשגרת האכילה שלכם.
במטבח הערבי משתמשים בבורגול גס כדי להכין שולבטו (או שולבטה, תלוי את מי שואלים) – ובו הבורגול מתבשל עם קישואים, עגבניות ופלפלים.
היום בחרתי להתמקד בירקות ירוקים – כרישה וקישוא נמצאים עכשיו בשיא העונה, וגם הם מתחברים מצוין אל הבורגול. אפונה תמיד יש לי במקפיא וביחד נוצרת מנה שמחה וכיפית =]
וידוי אמיץ
במשך רוב חיי לא אהבתי קישואים.
פגשתי אותם רק במרקים שונים, והם היו רכים, חסרי אופי וזהות, והמרקם שלהם פשוט לא עשה לי חשק לאכול אותם. רק כשהתחלתי לבשל באופן מקצועי (ד"ש לשף שבי בכר) גיליתי שאפשר לאכול אותם מוקפצים בעדינות, ואז יש להם מרקם פריך, מרענן ומעניין.
בבישול קצר האופי של הקישואים נשמר ובאמת שאין שום סיבה להרתיח אותם 40 דקות.
ברוב הירקניות תמצאו לצד הקישוא הירוק בהיר את אחיו האיטלקי שנקרא זוקיני, שניהם זנים מאוד מאוד מאוד קרובים במשפחת הדלועיים. הזוקיני בעל קליפה בצבע ירוק כהה והמרקם שלו טיפה שונה, אבל בגדול, בכל מתכון עם קישוא אתם יכולים לשים זוקיני ולהפך.
אגב, למרות הדמיון למלפפון, הם דווקא יותר מקורבים גנטית לדלעת (שמגיעה מהענף השני של משפחת הדלועיים).
הם הגיעו לאירופה ולמזרח התיכון ביחד איתה, עם העגבניה ועם עוד גידולים מיבשת אמריקה. הקישוא המקורי, אגב, הוא הקרעה, עליו מברכים בסעודת ראש השנה (ועוד נפרגן לו בהמשך!).
מבחינת סדר פעולות
מעמידים על הכיריים את הסיר עם הבורגול, ובזמן שהוא מתבשל קוצצים את הירקות ומתחילים לטגן את הכרישה והשום. כשהם מתרככים טיפה מצרפים למסיבה את הקישואים ולבסוף את האפונה – אין צורך להפשיר אותה כי החום מהכיריים עושה זאת מאוד מהיר.
קצת כמו הקישוא – המטרה היא לבשל את האפונה כמה שפחות, שתישאר רעננה וכיפית.
פתוח לפרשנות
בכוונה השארתי את המתכון עצמו בסיסי כדי שתוכלו להוסיף שדרוגים משלכם. מה למשל?
פרוסות שקדים קלויים או אגוזי מלך קצוצים יכולים להוסיף פריכות.
קוביות גבינת פטה יכולות להוסיף מליחות מגניבה.
מי שלא אוהב כרישה יכול לשים בצל קצוץ, אני אוהב כאן מאוד את הכרישה כי היא מוסיפה טעם מתקתק ועדין יותר מזה של הבצל.
אמיצים מבינכם יכולים להוסיף שמיר לתבשיל, הזה הוא מצוין פה.
ביחד עם הקישואים אפשר להוסיף שעועית ירוקה טרייה או מוקפאת קצוצה גס. עוד ירק ירוק שממש מתאים פה הוא ברוקולי חתוך לתפרחות קטנות, שגם יכול להצטרף יחד עם הקישואים (אין צורך בבישול מוקדם).
ביחד עם האפונה אפשר להוסיף עלי תרד או מנגולד קצוצים גס.
לפני שאתם שואלים:
מתכון תבשיל בורגול וירקות
3-4 מנות, טבעוני, 15 דקות עבודה, 30 דקות זמן כולל
מצרכים:
לבורגול:
כוס בורגול גס
כוס ורבע מים
1/2 כפית מלח
לתבשיל:
2-3 כפות שמן זית
1 כרישה יפה בגודל בינוני קטן (כולל החלק הירוק), שטופה היטב
3-4 שיני שום, קלופות
3 קישואים/זוקיני בגודל בינוני-קטן
חופן (בערך 150 גרם) אפונה מוקפאת (אין צורך להפשיר)
מלח ופלפל שחור
להגשה:
חופן עלי נענע/פטרוזיליה/בצל ירוק/בזיליקום, קצוצים דק
רבעי לימון
2-3 כפות שמן זית
אופן הכנה:
לבורגול:
- שמים את הבורגול, המלח והמים בסיר קטן.
- מביאים לרתיחה, מכסים, סוגרים את האש ומשהים 15 דקות עד שהבורגול רך אבל לא לגמרי.
לתבשיל:
- חותכים את הכרישה לאורך וקוצצים דק. פורסים את השום לפרוסות דקות. את הקישואים חותכים לקוביות בגודל בינוני-קטן (חוצים את הקישוא לאורך, ואז לרצועות עבות ואותן חותכים לקוביות)
- מטגנים את הכרישה והשום שקצצתם בשמן זית בסיר רחב ושטוח 1-2 דקות מעל להבה גבוהה, תוך ערבוב, עד שהכרישה מתרככת מעט.
- מוסיפים את הקישואים ומטגנים 2 דקות נוספות תוך כדי ערבוב (המטרה היא שהקישואים יתרככו מעט ויאבדו את הטעם הגולמי שלהם, אבל לא יהפכו לרכים לגמרי).
- מוסיפים את האפונה ומטגנים דקה נוספת (שתשאר ירוקה ומתקתקה).
- מוסיפים את הבורגול המוכן. מערבבים היטב, טועמים ומתבלים במלח ופלפל. אם הבורגול טיפה יבש לכם, ניתן להוסיף עוד 1/4 כוס מים ולבשל עד שהם נספגים.
- מגישים ביחד עם עשבי התיבול הקצוצים (שכל אחד יערבב לעצמו למנה). מומלץ בהגשה לזלף מעל כל מנה מעט שמן זית ולהגיש עם רבע לימון – שכל אחד יוסיף מיץ לפי טעמו האישי.
- נשמר בקירור 4-5 ימים, טעים חם, קר ופושר.
- אפשר להגיש עם יוגורט או טחינה.
הכנתם? איך יצא? ספרו בתגובות או בעמוד הפייסבוק =]
לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו
איך אתה עושה חשק להיכנס למטבח.
מהמם. ינוסה בהקדם.
רעיון לתחליף נטול גלוטן לצליאקים במקום הבורגול?
היי אניה =]
תודה רבה!
אפשר להשתמש באורז עגול או בקינואה – תראי בחלק של 'לפני שאתם מבשלים' יש לינקים למתכונים רלוונטיים
תודה, זכרתי שאתה כותב בדכ המלצות לטבען או ללא גלוטן. הפעם פיספסתי רק בגלל התמונות היפות
הי עוז. תודה על המתכון. אנא תקן בתחילת הכתבה
מכבים את האש ולא מכסים את האש
כפי שנרשם….
תודה רבה תוקן!
עוז שלום
בורגול הוא תוספת נהדרת
אני אוהב להוסיף פולי סויה
אלי
היי אלי שמח שאהבת =]
אחלה דרך לשדרג
נראה מצויין … ממש עושה חשק להכין
תודה רבה רועי!
תודה רבה! נראה לי מתאים אששששש לארוחת צהרים מחר.
ולגבי קישואים – לאחותי יש מתכון למרק קישואים עם גבינת la vache qui ri המהוללת שיגרום לכל אחד להתאהב בירק הזה.
בשמחה!
נשמע מעולה! =]
איש יקר,
זוהי אחת התוספות היותר טובות שמאמצת לנו למשפחה.
את האפונה החלפתי בשעועית ירוקה חתוכה ויצא טעים לאללה!
תודה רבה ושבת שלום!
היי רויטל היקרה שמח שאהבת!
בשמחה ושבוע טוב
הו, סלט מצוין גם לרגע האחרון (בהנחה שיש בורגול גס, בצל ושום, מה שקל שיהיה). אתמול כבר קניתי בורגול גס ("אדונית התבלינים" פרדס חנה), והכנתי עכשיו עם הקפואים האלה: אפונה, שעועית, מאנצ'יס. לא התחשק לי לצאת לקטוף לימון, השתמשתי במיץ לימון שקונים בחנות… עוד מעט נראה איך יהיו התגובות, אבל לי הוא טעים ביותר!
יש לי הרגשה שהוא ילך טוב גם עם חמוציות לא מומתקות, אבל אנסה בפעם הבאה.
תודה רבה ושבת שלום.
היי אירית
שמח ממש שאהבת! לגמרי צודקת, לטעמי החמוציות מושכות אותו יותר לכיוון של הסלט – אם מגישה פושר הן בהחלט תשדרגנה
שלום לך עוז,
מאוד מאוד אוהבת את המתכונים שלך. באמת תודה.
אך יש לי שאלה: בתחילת ההסבר לבורגול עצמו (לא לירקות הנלווים) כתבת שהוא בריא. לי לא ברור מה בריא בבורגול. הוא עשוי מחיטה, שלמיטב ידיעתי, הערך הגליקמי שלה גבוה; החיטה הרבה פחות בריאה משיפון או כוסמין; ולא פעם אני נתקלת בתזונאים שממליצים להימנע מחיטה ככל שניתן (ללא קשר לגלוטן).
אולי יש לבורגול ערך בריאותי כלשהו שלא ידוע לי?
אנה
היי אנה
שמח שאהבת!
מעיון בערכים התזונתיים של הבורגול אפשר לראות שהוא מכיל סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצה B, חלבון ומנגנז.
הוא הבסיס לתזונה המזרח תיכונית כבר אלפי שנים.
בהשוואה לתוספות כמו פסטה לבנה או פתיתים הוא חד משמעית יותר בריא.
בהשוואה לשיפון או כוסמין אולי פחות.
אם בוחרת להימנע מבוגרול מכל סיבה שהיא יכולה כמובן להשתמש בדגנים אחרים כמו שהצעתי לפני המתכון
אפשר לעשות את המתכון עם פריקה ? אם כן, אין ההכנה המוקדמת שלו ?
היי אביבית 🙂
בהחלט אפשר, פריקי צריך לבשל כל:
כוס וחצי מים על כל כוס פריקי, מביאים לרתיחה, מנמיכים, מכסים אז ומבשלים 20 דקות עד שהפריקי רך. אם נגיס לך מדי יכולה להוסיף עוד מים ולהמשיך לבשל עד שמגיעה למרקם שאוהבת.
הכנתי לארוחת צהריים היום (עם בצל סגול במקום כרישה כי לא היתה בבית) ויצא שיגעון. חוסל גם על ידי הבנזוג האיטלקי (שעדיין שואל האם לגיטימי להוסיף פרמז׳ן על כל מנה שמונחת לפניו, בין אם איטלקית אסייתית או מזרח תיכונית). תודה על המתכון!
היי איריזטה
שמח שאהבת ושגם בן הזוג התחבר! =] בשמחה רבה
נראה טעים מאוד, מתכוננת להכין!
האם נראה לך שקוביות טופו קטנות יכולות להשתלב במתכון?
היי תמר
אין סיבה שלו, יכולה לשים בהתחל ולבשל יחד עם הירקות או לטגן במחבת נפרדת ולהוסיף בסוף מעל כל מנה
היי עוז
שאלה
מה אפשר לשים במקום הכרישה?
תודה
היי שירלי
אפשר לשים בצל קצוץ =]
הי עוז,
יצא מצויין עם שעועית ירוקה !!
אפילו הילדים אכלו קישואים….
תודה על עוד מתכון מצויין (:
היי מירי
ממש מרגש אותי לשמוע!!!! תודה ששיתפת איזה כיף
בשמחה תמיד =]
היי עוז, נראה נהדר!
יש לי חבילת בורגול בינוני עזובה ועצובה בארון.. לא מוצא שום מתכון שמתאים לבינוני, הכל מותאם לגס או דק..
אני יכול לעשות את זה או שולבטו גם עם בינוני?
היי חנוך
בהחלט כן, פשוט תקצוץ דק יותר את הירקות שיתערבבו יפה
בורגול בינוני משרים במים רותחים (כוס מים רותחים לכוס בורגול) 10 דקות בקערה מכוסה
היי עז,
נראה מעולה כרגיל.
האם אפשר/מתאים להוסיף מש ואם כן, איך ובאיזה שלב אתה מציע?
היי אורנה =]
בהחלט ניתן, מש צריך לבשל קודם (מרתיחים כוס מש שטוף 20 דקות בערך או עד שמבושל אבל לא מתפרק)
אפשר פשוט להוסיף לתבשיל במקום חלק מהבורגול
בהחלט מתכון שעושה חשק. גם בריא, גם מהיר ונראה שגם טעים. קניתי כבר מצרכים ואבשל בצהריים לי לאישה ולילדה
שמח מאוד לשמוע יובל =]
מתכון מעולה! הכנתי עם בצל, קישואים, תרד, אפונה ושעועית ירוקה. הגשתי את המנה עם יוגורט מתובל בשום כתוש ובנענע יבשה ועם שקדים קלויים מעל, יצא מושלם! טעים, מנחם ובריא ✌
נשמע מעולה שרית! כיף שאהבת =]
תודה ששיתפת
שלום עז!
אם אשתמש בשעועית ירוקה קפואה במקום אפונה- גם אותה אני מטגנת רק לדקה?
תודה מראש
גילה
היי גילה =]
שעועית עדינה – 1-2 דקות
שעועית רגילה/חתוכה – 2-3 דקות
בהצלחה !
תיכננתי להכין את המתכון הזה כבר הרבה זמן אבל לא יצא לי. זה אחלה מתכון בסיס ששפיצרתי עם מה שהיה במטבח: גזר חתוך קטן, גרגירי חומוס מקופסא. להגשה הוספתי עגבניות שרי ואבוקדו. השתמשתי בבורגול דק שהוספתי למים מעט גרידת לימון. יצא אחלה!!!! אני חושבת שצריך לעשות לבורגול מיתוג מחדש מבחינת יחסי ציבור. זו סך הכל קטניה בריאה, מקומית, לא מאוד מעובדת (יחסית לפסטה או פתיתים), ומאוד קל להכין. בהחלט אכין שוב:)
מסכים לגמרי! לגמרי הבורגול לא מוערך מספיק
יופי של שדרוגים נשמע מעולה =]
היי עוז
כרגיל מתכון נפלא 🙂
אם אני רוצה לשלב תרד, איך כדאי לעשות זאת?
תודה!
היי עז. קודם כל אתה מלך ?
תודה על מתכונים מפורטים ומוצלחים.
רציתי לדעת אם מתאים בתבשיל הזה להוסיף סלרי שיושב לו במקרר ?
היי ליאת
תודה רבה!
בהחלט ניתן, תני לגבעולי הסלרי טיגון קל 5 דקות ככה שיתרככו וז יוצטרפו בכיף
מזדהה לגבי החוסר חיבה לקישואים אבל השתכנעתי לנסות.. ואפילו אהבתי.
תודה רבה!
שמח לשמוע מיקי!
תודה רבה רבה! אחלה מתכון!
שמח שאהבת!
עשית לי כזה חשק לכרוב ניצנים!
מצאתי רק קפוא אז הלכתי על גירסת התנור בשילוב ברוקולי, לצד המתכון שלך לבורגול עם קישואים ואפונה. יצאה חגיגה ירוקה מושלמת. תודה על הרעיונות וההסברים המפורטים ומעוררי התיאבון 🙂
נשמע מעולה נטע!
שלום עוז,
קניתי בורגול של סוגת לפני שקראתי את המתכון עד הסוף ואני לא בטוחה לאיזה קטגוריה הוא מתאים (דק, בינוני או גס). איך אפשר להבין לזהות את ההבדל?
הוא בינוני
תודה רבה!
מתכון נהדר ומזין, תודה רבה!
שמח שאהבת!
היי עוז,
אני מכין את המתכון הזה על בסיס קבוע, היום שבאתי להכין ראיתי שאין לי בורגול, אבל כן היה לי פריקה.
יצא מצטיין,
היי עוז,
אני מכין את המתכון הזה על בסיס קבוע, היום שבאתי להכין ראיתי שאין לי בורגול, אבל כן היה לי פריקה.
יצא מצויין,
כיף לשמוע! אחלה אלתור