אם ננסה לסכם את הפן הקולינרי של חגיגות לג בעומר, הוא יסתכם לשתי מילים, אולי שלוש. תפוחי אדמה, ואולי מרשמלו. זה ה-יום להכין תפוחי אדמה מדורה, ואגב, בכלל לא חייבים להדליק אש בשביל ליהנות מהם, מספיק להפעיל את התנור.
אפילו שמדובר במנה הכי פשוטה בעולם, עדיין מגיע לה קצת חום ואהבה, אז היום אשתף אתכם בגרסה שלי לתפוח אדמה מדורה מושלם בבית.
את המתכון הכנתי בשיתוף תפוצ'יפס, שאתגרו אותי להכין את הגרסה שלי למנת החג הרשמית.
לפני כמה חודשים יצא לי לבקר בשדה תפוחי אדמה שלהם בקיבוץ ניר עוז בעוטף עזה, והיה כיף לראות את העבודה החקלאית המרשימה שעומדת מאחורי החטיף האהוב (לינק לכתבה על הביקור כאן בקישור באתר וואלה).
בוחרים תפודים
כל תפוח אדמה שתפגשו בסופר יתאים להכנת תפוחי אדמה מדורה, אני אוהב ללכת על תפוחי אדמה אדומים, וכאן גם הלבנים מתאימים.
שימו לב לבחור תפוחי אדמה יחסית גדולים, כאלו שיוכלו לעמוד בעוצמות החום אליהן נגיע היום (תפוחי אדמה קטנים מדי עלולים להישרף ולאבד את התוכן שלהם).
לבשל או לא לבשל מראש?
למרות שבהחלט ניתן לזרוק את תפוחי האדמה למדורה (עטופים ברדוד אלומיניום כמובן) או לתנור חם, אני אוהב לתת בישול מקדים לתפודים שלי, מהסיבה הפשוטה שזה משאיר לחום הגבוה משימה אחת – להשחים.
קרה לכם פעם שבדקתם תפוח אדמה עטוף והוא לא היה מוכן מספיק? אם תבשלו אותם מראש זה לא יקרה, וגם הזמן שיצטרכו כדי לקבל את הטעם המדורתי יהיה קצר יותר.
התוספת שתופסת
אין צורך להוסיף הרבה לתפוחי האדמה המוכנים, שמן זית, חתיכת חמאה או קצת בצל ירוק ואתם באמת מסודרים.
הפעם הגדלתי לעשות והוספתי להם שמנת חמוצה מחוזקת במלח ובצל ירוק. מעל שמתי סומאק שמוסיף חמיצות ולסיום פוררתי מעל צ'יפס שהוסיף נגיעת פריכות נהדרת, ככה שהתקבל ביס ממש מושלם.
לפני שאתם שואלים:
- אפשר להשתמש באיזה עשבי תיבול שאוהבים (שמיר, נענע, פטרוזיליה, כוסברה, כולם זורמים)
- אפשר לבחור שמנת באחוזי שומן שרוצים או ביוגורט יווני סמיך
- אם לא רוצים להרתיח, זמן בתנור/במדורה: לפחות שעה
- טבעוני: מחליפים את השמנת החמוצה בגבינת קשיו
מתכון תפוח אדמה מדורה
5-10 מנות, חלבי (אפשר לטבען בקלות), 15 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל
מצרכים:
5-10 תפוחי אדמה (לא משנה איזה סוג)
למטבל + הגשה (רשות):
1-2 גביעים שמנת חמוצה (אני אוהב 27% אבל אפשר גם 15 או 9% או לחלופין יוגורט יווני)
2 גבעולי בצל ירוק, פרוסים לטבעות דקות
חצי כפית מלח דק
כפית שטוחה סומאק
חופן חטיף צ'יפס, מפורר
אופן הכנה:
- שמים את תפוחי האדמה בסיר. מוסיפים מים קרים, לכיסוי תפוחי האדמה ב-3-4 ס"מ.
מביאים לרתיחה. - לאחר הרתיחה מבשלים 35-55 דקות או עד שתפוחי האדמה רכים אבל לא רכים מדי (לפני שהקליפה מתבקעת).
- מסננים את תפוחי האדמה.
- עד שלב זה ניתן להכין יומיים מראש.
- מחממים תנור ל-220 מעלות או מדליקים מדורה. אם מדליקים מדורה, עוטפים את תפוחי האדמה בנייר כסף. אם אופים בתנור, מניחים נייר אפייה או נייר אלומיניום בתחתית תבנית.
- שמים את תפוחי האדמה המבושלים במדורה (בציפוי רדיד האלומיניום) או בתנור (על נייר האפייה/אלומיניום) וצולים 15-30 דקות, עד שקליפת תפוחי האדמה מזהיבה ויש לתפודים ניחוח מעט מעושן.
- מגישים ככה, או עם חמאה, או עם שמן זית, או עם מטבל השמנת החמוצה.
למטבל:
- בקערה מערבבים היטב את השמנת החמוצה (לבד) – ככה שנהיה לה מרקם חלק.
- מוסיפים אליה את הבצל הירוק והמלח ומערבבים. טועמים ומוסיפים עוד מלח לפי הטעם.
להגשה:
- פותחים בזהירות את תפוחי האדמה, שמים במרכז כף גדושה ממטבל השמנת, ומעל מפזרים סומאק, שבבי צ'יפס ועוד בצל ירוק אם אוהבים.
הופק בשיתוף תפוצ'יפס
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני ירקות:
תכירו את הפיורטי • כרובית חדשה ומעניינת
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם
תיקון קל- ניר עוז זה קיבוץ.. לא מושב..
תוקן =]
אף פעם לא מצליח לי – איך מבשלים תפוחי אדמה עד רכות בלי שהקליפה תתבקע? תודה!
היי יעל
אחרי הרתיחה לבשל על להבה בינונית גבוהה ולא על להבה גבוהה, ופשוט להשגיח
נינגה גריל 35 40 דקות ויש לך תפוח אדמה מדורה מהחלל
להיט!
היי עוז
קודם כל סוף סוף הגיע שוב ספר הכרובית!!!! איזה כיף מחפשת כבר המון זמן
שאלה לגבי תפוחי אדמה: רוצה להכין קליפות תפוחי אדמה ממולאות כמו בחו"ל, איזה סוג של תפוח אדמה יתאים לכך? (מבינה שבחול משתמשים בזן רוסטס עם קליפה עבה). תודה מראש
היי אפרת =] תתחדשי ותהני!
הכי טוב תפוחי אמדה אדומים לטיגון