כותרת אתר

עוד תוצאות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

מתכוננים לסדר פסח 2025 במוצאי שבת

קציצות לפסח
קציצות לפסח ברוטב לימוני. צילום עז תלם

את ליל הסדר השנה נחגוג ביום מיוחד בשבוע – מוצאי שבת. זה לא קורה לעתים קרובות (ב 11.5 אחוזים מלילות הסדר), והעניין של סעודה גדולה דווקא במוצאי שבת מביא איתו את הצורך החשוב תמיד – לתכנן קדימה.

חייבים להתחיל בתודה לכל החיילים ששומרים עלינו, בסדיר ובמילואים, וכל אנשי כוחות הביטחון שעושים לילות כימים אנחנו נוכל לחגוג את החג הזה. תודה רבה לכם! נתפלל לשמירה עליהם וחזרת כל השבויים בריאים ושלמים לביתם!

שיהיה חג טעים ושמח!

אני לא אכנס לעומק העניינים ההלכתיים – בשביל זה יש אתרים כמו הידברות שסיכמו הכל – ממכירת חמץ ואכילת חמץ אחרונה ועד הדלקת נרות להעברת אש.

בגדול רק אומר שמבחינה הלכתית צריך להדליק נרות להעברת אש לפני כניסת שבת ואז איתם אפשר להדליק את הכיריים לחימום התבשילים, או להכין מראש תנור / פלטה שישמשו לחימום האוכל לפני ההגשה.

אז בואו ניכנס ישר לתכלס – כתבתי עבורכם תוכנית עבודה מהיום ועד לשישי הבא, כדי שתגיעו כמה שיותר מאורגנים לחג עצמו.

>> מחפשים מתנה לחג? הזמינו את ספר הכרובית שלי!

מארחים כמו מלכים

בעיני, היתרון הגדול במאורע הוא שליום שבת עצמו – לארוחה, נגיע כבר הרבה אחרי עיקר הבישולים – והמנטרה צריכה להיות חימום מחדש, ערבובים קלים, תיבולים והגשה.

בקיצור – פסח בשבת הופך אתכם לבשלנים מדופלמים יותר, כי הוא מחייב אתכם לשלוט ברמה גבוהה יותר בתהליכי הבישול, אז זו אחלה הזדמנות ללמידה ושיפור – תוכלו להמשיך וליישם את מה שלמדתם כאן בכל פעם שאתם מארחים או מרימים אירוע, וגם אם אתם מתארחים כמובן.

קובה אורז
קובה אורז במילוי בשר. צילום: עז תלם

בניית התפריט ובחירת המתכונים

מומלץ לסגור את התפריט ולבחור את המתכונים שתכינו עד יום ראשון הקרוב – כדי שתוכלו לסגור כמה שיותר מהקניות לפני יום שלישי. ימים רביעי-שישי יהיו עמוסים בכל הסופרים, אז אתם לא רוצים לחכות לרגע האחרון.

מבחינת תפריט – השאלה שאתם צריכים לשאול את עצמכם קודם כל, היא מה חובה שיהיה בשולחן. כי לא משנה מה, הפסח מכניס אותנו להילוך יתר של בישולים והתכוננות.
במילים אחרות – אם נארח 10 אנשים לארוחת שבת, ונארח את אותם עשרה אנשים בדיוק לליל הסדר, אנחנו אוטומטית נכין הרבה יותר אוכל בליל הסדר, אפילו שהאנשים יאכלו פחות או יותר אותו דבר. אני אומר את זה כדי להוביל למסקנה – לא צריך להתפרע. מה שתכינו יהיה מספיק.

אם נלך לפי מפתח שבן אדם אוכל 300 גרם חלבון (משקל לפני בישול, לילדים חצי כמות) בארוחה – הרי שמספיק ל-10 אנשים התפריט הבא:

  • מרק עוף עם קניידלך (יכולים להשתמש בגרונות הודו/עוף זולים בשביל הטעם – יהיה מספיק חלבון במנות הבאות. למרק אפשר לזרוק גם זרוע (פולקע/שוקיים) בשביל הברכה או לצלות אותם לפני)
  • חרוסת
  • מנת דג
  • עיקרית בשרית (בקר/טלה בבישול ארוך, בתבשיל)
  • סיר אחד של קציצות / ממולאים
  • תוספת ירק
  • פחמימה (אורז למשל)
  • סלט טרי

כשתכינו מכל הנ"ל מתכונים שמיועדים ל4-6 סועדים לפי המתכון – זה יספיק בהחלט ל10 סועדים בסך הכל – והשולחן יהיה מספיק מלא וחגיגי. כמובן על זה אפשר להוסיף עוד מהקלאסיקות של המשפחה שלכם – למשל כבד קצוץ, סלט סלק, אנטיפסטי ועוד.

קציצות כרישה
הכי טעם של חג! צילום: רחלי קרוט

איפה לבחור את המתכונים?

יש לי אוסף מאוד עשיר של מתכונים שמלווה בשלנים קבוע כבר עשר שנים + והוא מתרחב משנה לשנה, וכבר יש בו למעלה מ-150 מתכונים כולל מנות ירק, ראשונות, תוספות וקינוחים (לאוכלי קטניות וגם למי שלא).

>> לאוסף המתכונים הגדול שלי לפסח

הוא מסודר לפי קטגוריות וכולל גם דגשים והתאמות לקראת החג – תסתכלו בכל מתכון בחלק של – לפני שאתם שואלים במידה והמתכון לא כשל"פ.

איך לבחור את המתכונים?

האמת שעם השנים זה נהיה מורכב יותר ויותר – כי תוסיפו לעניין ההכנות את עניין ההתאמות שיש בכל משפחה – זה לא אוהב קוקוס, את אלרגית לגלוטן, הוא טבעוני, וכאן שוב תודה לאל שיש את האינטרנט כי אפשר גם לחפש מתכון מתאים וגם לבקש התאמות מהמתכונאים/בלוגרים שאתם סומכים עליהם.

תחשבו סולידי, פשוט, טעים. לדעתי החגים זה לא הזמן להתפרע אלא לבחור בקלאסיקות שעובדות. יש משהו יפה במתכונים המסורתיים של החג – כאלו שמשתמשים בירקות של העונה, כמו קציצות כרישה, ארטישוק ממולא, חזרת וחרוסת כמובן.

כרישה ממולאת
כרישה ממולאת באורז ועשבי תיבול של עז תלם

בניית רשימת קניות ומקום במקרר

בסוף השבוע אתם תצטרכו כל מקום פנוי במקרר, אז השבוע זה שבוע מצוין לעשות ריקון מקרר – לעבור על הפינות במקרר, במקפיא והמזווה ובמהלך השבוע לנסות כמה שפחות לקנות לאכילה השוטפת ויותר לאכול מה שיש.

את רשימת הקניות גוזרים מהמתכונים שמכינים – תעשו לכם קובץ בוורד ובו תדביקו את רשימת המצרכים מהמתכונים שבחרתם.

אני אוהב למיין את הרשימה לפי: חלבונים (טרי/קפוא), ירקות פירות (טרי/קפוא), מזווה ותבלינים. רשתות השיווק כבר מכשירות את מחלקות הבשר שלהן אז אין בעייה לקנות ולהקפיא בתא ייעודי ואז להפשיר לפני ההכנה. (דוגמה לרשימה בהמשך הפוסט).

קציצות פראסה כרישה כרשה ברוטב מנגולד ולימון

כשעובדים ככה מסודר אפשר להגיע לכמות המדויקת של ירקות שצריכים.

לפני שאני יוצא לקנייה כדאי לוודא מה יש ואם זה ברמת הכשרות שאתם רוצים, למשל תבלינים רבים קונים או טוחנים לבד לפסח, אז כשיש לכם רשימה מסודרת של כל מה שתצטרכו זה נותן לכם שליטה – כלומר לקנות רק מה שבאמת צריך.

מבצעי פסח כבר בהילוך גבוה בכל מקום, אז כמה שיותר מהר תורידו מהגב שלכם את הקניות – יותר טוב. אפשר לשמור חלק מהקניות – למשל של עשבי תיבול טריים או של דג שאתם רוצים שיהיה טרי, לרגע האחרון – אבל כמה שפחות לקנות בין רביעי לשישי (שוב – טירוף בכל השווקים).

גולאש הונגרי
גולאש הונגרי אמיתי. צילום: עז תלם

רשימת הכנות

אחרי שהקניות מאחוריכם וסידרתם אותן בזכות העובדה שפיניתם מקום – הגיע הזמן לעבוד על רשימת ההכנות.

הרבה פעמים יש דברים שכדאי להכין בכמות כדי שישרתו אותנו במהלך הארוחה – למשל בצל מטוגן, שיכול לשמש אותנו להכנת כבד קצוץ, תבשילי בקר, שדרוג לאורז וכולי, כדאי ואפשר להכין בכמות גדולה אז כל פעם לשלוף את הכמות שצריך למנה.

כאשר תעשו תכנון מסודר ופירוק של המנות תוכלו לראות הזדמנויות ליעילות, למשל אם יש כמה מנות שצריכות ירקות שורש חתוכים גס, נגיד תבשיל בשר, ירקות אפויים ומרק עוף – עדיף לסיים את כל החיתוכים בנגלה אחת, לרכז אותם לקערה ואז יש לכם אותם מוכנים להתפזר למנות השונות. אתם למעשה נהיים טבחי ההכנות של עצמכם, וזה הכי נוח ויעיל ככה.

טורשי טירשי חמוצים עיראקיים
מסיבת ירקות. צילום: עז תלם

איך לפרק מנה להכנות?

נגיד למשל אתם רוצים להכין גולאש
אז שלבי ההכנה של הגולאש הם :

  • חיתוך הירקות
  • צריבת הבשר
  • טיגון הירקות
  • הוספת המרכיבים לסיר
  • בישול עד שהבשר התרכך והמנה מוכנה

בעצם בפירוק אני מתכוון לשלבי העבודה העיקריים שדורשים את הזמן והעבודה שלכם, וכמובן יש אלמנטים נוספים כמו תיבול ותיקון טעמים – אבל זה משהו שנכון לכל מה שתכינו אז זה לא שלב שאני רושם.

עושים את הפירוק הזה לכל מנה ומנה על דף או באקסל ואז אפשר לעבור על הכל ולראות מה נכנס לתנור, מה צריך מקום על הכיריים, ממש לכוון את התנועה במטבח כדי להיות יעילים.

טורשי טירשי חמוצים עיראקיים
חותכים גס את כל הירקות. צילום: עז תלם

תחילת הבישולים

ביום שישי הקרוב – ואפשר להתחיל גם בחמישי, יוצא שתכינו בעצם 3 ארוחות – ארוחת שישי, ארוחת צהריים של שבת וארוחת ליל סדר. לכן, שוב, המקום במקרר הוא המשאב הכי חשוב שלכם.

לארוחת ליל הסדר, תשוב שתדעו שבאמת את הרוב המוחלט של הדברים – בעצם כל מה שמתבשל/נאפה – אפשר, ובמקרה שלפנינו למעשה חובה, להכין מראש.
תבשילי בקר/דג/טלה/עוף, קציצות מטוגנות/ברוטב, ממולאים, סלטים מבושלים כמו מטבוחה וסלטי חצילים, תוספות כמו אורז, קוסקוס תירס, ירקות אפויים – כולם אפשר לסיים ביום שישי, לשמור במקרר.

כתף טלה
כתף טלה צילום: עז תלם

קירור התבשילים שהכנתם

יש נוהג -לתת לסירים להתקרר על השיש לגמרי ואז להכניס אותם למקרר. הוא דווקא לא מומלץ. טווח הטמפרטורות שבו נוח לחיידקים ולעובשים שמקלקלים לנו את האוכל לפעול הוא בין 4-60 מעלות.

בהתאם, משרד הבריאות ממליץ לא להשאיר אוכל יותר משעתיים בחוץ אחרי הבישול, ולהעביר לקירור שם יוכל להגיע יותר מהר לטמפרטורה של 4 מעלות או פחות.

סלט סלנובה
סלט סלנובה

הכנה מראש של סלטים

לגבי סלטים טריים – אתם יכולים לסיים עם השטיפה והחיתוך של רוב הסלטים בשישי בצהריים, להכין גם את הרוטב, ובמוצאי שבת רק לתבל והגיש.

אתם יכולים למשל לשטוף ולחתוך חסה מאיזה סוג שבא לכם בטוב (סלנובה למשל), לשים בקערה את העלים יחד עם פירות יבשים, אגוזים, להכין ויניגרט מהיר בצנצנת ובהגשה רק להוסיף תפוחים טריים חתוכים או פרי אחר כמו אפרסמון /תות ויש יופי של סלט במינימום מאמץ.

סלטי כרוב אני ממליץ להשרות במלח – לריכוך הכרוב והגרת הנוזלים, ואז אחרי שעשיתם את זה הכרוב יכול לנוח במקרר עד שתהיו מוכנים להגיש עם איזה תוספות שאוהבים (מיונז, המון מיץ לימון, תפוחים, אגוזים וכו).

הגשה – או איך לחמם?

כאמור – אפשר להעביר אש, אז הכי נוח לחמם על הכיריים ואפשר גם בפלטה/תנור. הייתי מחמם את התנור ל140-160 מעלות ואז מכניס את הדברים לחימום.
בכללי, הייתי נמנע בארוחה כזאת ממנות שיש להם שיא טעם/תוצאה ואז קשה לחזור אליו – אני מדבר בעיקר על תפוחי אדמה צלויים שטעימים לוהטים מהתנור ואז נהיים פחות מוצלחים ככל שהזמן חולף.

אני כמובן פה בתגובות לשאלות שלכם לקראת הארוחה, ביום שישי שלפני החג אני לא אגיב פה לשאלות כי אני מבשל אז תשאלו לפני =]

אספרגוס
אספרגוס בתנור

בונוס:
תפריט פסח ל-15 איש עם רשימת קניות והכנות מסודרת (תיעזרו באופציה הדפסה במתכון לגישה נוחה)

קניידלך מושלמים

מרק עוף של סבתא 

סלט וולדורף סלק

צלי כתף ברוטב יין ופטריות

סלמון בדבש וחרדל (אפשר להוסיף מעל לפני האפייה חופן פיסטוקים קצוצים ושקדים פרוסים קלויים)

סלט כרוב (לכרוב המושרה אפשר להוסיף 2 כפות מיונז, חופן שקדים פרוסים קלויים, כפית חרדל גרגרים וחופן חמוציות מיובשות)

קציצות כרישה מטוגנות (השתמשתי בקמח מצה במקום פירורי לחם)

סלט שעועית ואפונה ברוטב שום

אורז לבן פשוט (אפשר לשדרג עם בצל מטוגן, שקדים קלויים, חמוציות מיובשות/צימוקים)

קניות

חלבונים:

1.5 ק"ג צלי כתף מספר 5 בגוש
1 ק"ג פילה סלמון
1 ק"ג כרעי עוף, מחולקים לשוק וירך
1/2 ק"ג גרון הודו
12 ביצים

ירקות/פירות:
2 ק"ג בצל
1 ק"ג גזר
1 ראש סלרי (שורש סלרי עם כל העלים, אם אין אז צרור סלרי רגיל)
צרור פטרוזיליה
1 ק"ג תפוחי אדמה אדומים
2 סלקים
1 ק"ג כרישה
2 סלסילות פטריות
חתיכה קטנה חזרת טרייה
2 תפוחים ירוקים
1 ק"ג לימון
400 גרם שעועית ירוקה טריה
400 גרם שעועית ירוקה רחבה או חבילת אפונת שלג (אם אין, אפשר להשתמש באפונה מוקפאת או טרייה)
500 גרם אפונה טרייה (או מוקפאת)

מזווה:

1/2 ק"ג קמח מצה
שמן זית
1/2 בקבוק יין אדום
200 גרם רסק עגבניות
2 כוסות אורז פרסי / בסמטי
100 גרם שקדים פרוסים
חומץ יין אדום
חרדל חלק
חרדל גרגרים
דבש
100 גרם פיסטוקים קלופים
100 גרם אגוזי מלך
סילאן

תבלינים:
עלי דפנה
פלפל אנגלי
אורגנו מיובש
מלח גס
פלפל שחור גרוס
סוכר חום

הכנות:

יום חמישי:

  • חיתוכי ירקות למרק+צלי כתף
  • הכנת מרק+צלי (את המרק אפשר להכין בכמות גדולה לארוחת שישי)
  • רוטב שום לסלט שעועית
  • רוטב ויניגרט וסלט וולדורף סלק
  • חיתוך כרישה + בישול ראשוני של ללביבות

יום שישי:

  • קניידלך – הכנת תערובת, בישול ראשוני במים ואפשר גם לסיים במרק (לשמור הכל ביחד בסיר במקרר)
  • אפיית סלמון (או הכנת מרינדה ציפוי ושמירה במקרר – אפשר לאפות אותו לפני הארוחה אם אוהבים לחיות על הקצה)
  • חיתוכים לסלט וולדרוף
  • הכנת ירקות לסלט שעועית ואפונה
  • השריית כרוב במלח
  • טיגון לביבות כרישה (להשתדל לשמור משהו לסדר עצמו)

מוצאי שבת:

  • חימום המרק וצלי הכתף בסירים
  • הוספת רטבים לסלטים
  • חימום אורז
  • חימום לביבות (בתנור/פלטה)

 

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

9 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
יהודית

אשמח לקבל את המתכון לירקות לחתוכים גס…תודה

נעמי

התכנון מעולה, רק שגם ביום ראשון חג.

שירה

ואוו ממש תודה רבה איזה מדריך מושקע ומחכים!

רחל

תודה, הרעיונות שלך להכנה טרם החג מעולים.
חג שמח

ורדית צור

אתר נפלא , הסברייך מאלפים, תענוג צרוף. שאלה : לקניידאלאך עדיף שימוש בקמח מצה דק או עבה? כלומר מה עדיף? תודה רבה