ג'חנון בטטות סגולות ללא גלוטן

24 במאי 2019
ג'חנון בטטות ללא גלוטן
לא תאמינו שזה רק ירק! צילום: עז תלם

ג'חנון הוא אחד המאכלים האהובים עלי ביותר, אבל בגלל הערך הקלורי הגבוה שלו אני לא אוכל אותו יותר מפעם-פעמיים בשנה. לשמחתי הרבה, ממש לא מזמן מצאתי דרך לקבל את הטעם הריח והצורה של הג'חנון בלי לקנות או להכין בכלל בצק! לא מעט תגליות גדולות התגלו במקרה לחלוטין, וזה אחד המקרים האלו.

בפסח האחרון הכנתי את המתכון שלי מגש אנטיפסטי עם ירקות שורש, ובשביל הגיוון רציתי ירקות שאנחנו לא אוכלים בשגרה. הזמנתו מעלה הביתה בטטות סגולות ולבנות, וגם תפוחי אדמה קטנים וחמודים.

ג'חנון ללא גלוטן
בטטות סגולות לפני ואחרי קילוף. צילום: עז תלם

כשארוחת הסדר הלכה והתקרבה התעסקתי בכמה מנות ומגש הירקות בילה טיפה יותר מדי זמן בתנור, וחלק מהירקות נשרפו קצת בתחתית.

כשהגשתי את המנה לשולחן כל המסובין אמרו:
זה מריח כמו ג'חנון :O
וכשטעמנו, גילינו כולם שגם הטעם ממש כמו של ג'חנון.. וזה גם בצורה של ג'חנון, רק… שזה 100% ירק, בלי גלוטן, בלי מרגרינה ואפילו בלי תוספת סוכר (!!)

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

ג'חנון בטטות ללא גלוטן
מעבירים לסיר ג'חנון ומוסיפים שמן ומלח. צילום: עז תלם

איך זה ייתכן?
מה שמיוחד בבטטות הסגולות הוא הן עמילניות יותר במרקמן מאחיותיהן הכתומות, כלומר הן מרגישות דומות יותר לתפוח אדמה והמרקם של בשרן סמיך ולא עדין וקרמי כמו של הכתומות.

  • מחממים תנור ל-100 מעלות (מצב חום עליון תחתון, לא טורבו).
  • קולפים את הבטטות.
  • חותכים אותן ככה שיוכלו לשבת צפוף בסיר ג'חנון (או כל סיר בגודל בינוני שיכול להיכנס תנור עם מכסה).
  • שמים מעט שמן זית בתחתית הסיר. אם רוצים, שמים בתחתית פרוסות תפוחי אדמה. 
  • מעל שמים את הבטטות בשכבות, בין שכבה לשכב מזלפים שמן זית ומתבלים את הבטטות במלח.
  • יוצאות 2-3 שכבות, זה בסדר אם זה לא ממש צפוף. 
  • אם רוצים, מזלפים מעל סילאן. 
  • מעבירים לתנור ואופים למשך הלילה (8 שעות לפחות).
  • זה מוכן כשהבטטות שחומות וחלק מהצבע הסגול דהה, והסיר מריח כמו.. סיר ג'חנון!
  • אפשר להשאיר בתנור עוד זמן וגם להגביר את החום של התנור ל-160 מעלות אם אתם רוצים את הבטטות יותר שחומות.

 

 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות ללא גלוטן:
קיש מבצק בטטה ללא גלוטן
מניפות סלק וקולרבי בתנור
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו

ברגע שמוסיפים לבטטות האלו שמן וצולים כמו ג'חנון, הפחמימות והחלבונים שהיא מכילה מגיבים לחום הנמוך של התנור בדומה לבצק שנמצא במתכון התימני הקלאסי.

מה הסיפור שלהן? איפה אפשר להשיג?
בטטות סגולות הן זן אסיאתי (פופולרי מאוד באי אוקינאווה ביפן) של הבטטה הכתומה והאהובה. את הבטטות בהן השתמשתי בצילומים כאן קניתי בשופרסל (סניף כפר סבא הירוקה, הן עלו 10 ₪ לק"ג, פחות מבטטה כתומה רגילה).

אפשר למצוא אותן גם בשווקי איכרים ובאתרים/חנויות של מכירה חקלאית ישירה כמו משק יעקובובסקי בצופית (וכאמור באתר עלה הביתה).

תיאום ציפיות חשוב

המתכון הזה לא יוצא כמו ג'חנון מבצק במרקם שלו – אין פה גלגולים ושכבות כמו שיש במאפה הרגיל. עם זאת, הבטטות כן מקבלות ריח וטעם ומראה חיצוני של ג'חנון, ולכן לדעתי הוא ראוי לשם ג'חנון בטטות =]

לפני שאתם שואלים:

  • במקום שמן הזית אפשר לשים גם חמאה או שמן קוקוס. לא הייתי שם שמן רגיל, לטעמי הוא פחות מתאים פה.
  • ניסיתי את המתכון עם בטטות רגילות, טעים, אבל לא מספיק דומה לג'חנון. עדיף שתכינו איתן את הבטטות הכי טעימות בעולם.
ג'חנון ללא גלוטן
ג'חנון בטטות סגולות. צילום: עז תלם

מתכון 'ג'חנון' בטטות סגולות (בטטות בצלייה איטית)

3-4 מנות, טבעוני + ללא גלוטן + פליאו , 5 דקות עבודה, 8-12 שעות (לילה) בתנור

מצרכים:

1-1.5 ק"ג בטטות סגולות, עדיף ארוכות וצרות
1/4 כוס שמן זית (אפשר יותר כמובן, אני שמתי 1/3 כוס)
מלח, לפי הטעם
1 כף סילאן (רשות)
2-3 תפוחי אדמה קונים, פרוסים דק – לריפוד תחתית הסיר (רשות)

להגשה:
6 עגבניות, מגוררות בפומפייה ומתובלות במלח

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-100 מעלות (מצב חום עליון תחתון, לא טורבו).
  • קולפים את הבטטות.
  • חותכים אותן ככה שיוכלו לשבת צפוף בסיר ג'חנון (או כל סיר בגודל בינוני שיכול להיכנס תנור עם מכסה).
  • שמים מעט שמן זית בתחתית הסיר. אם רוצים, שמים בתחתית פרוסות תפוחי אדמה. 
  • מעל שמים את הבטטות בשכבות, בין שכבה לשכב מזלפים שמן זית ומתבלים את הבטטות במלח.
  • יוצאות 2-3 שכבות, זה בסדר אם זה לא ממש צפוף. 
  • אם רוצים, מזלפים מעל סילאן. 
  • מעבירים לתנור ואופים למשך הלילה (8 שעות לפחות).
  • זה מוכן כשהבטטות שחומות וחלק מהצבע הסגול דהה, והסיר מריח כמו.. סיר ג'חנון!
  • אפשר להשאיר בתנור עוד זמן וגם להגביר את החום של התנור ל-160 מעלות אם אתם רוצים את הבטטות יותר שחומות.

 

 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות ללא גלוטן:
קיש מבצק בטטה ללא גלוטן
מניפות סלק וקולרבי בתנור
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו

שתפו:

59 תגובות

  1. Ronni Aviv Palachi

    הדבר היחידי שאני מוכנה לנסות מבטטות כי זה נראה מבטיח?

  2. רעיון מקסים! אנסה, יש לך ראש מיוחד! בינתיים כל מה שעשיתי בהמלצתך יצא מעולה.

  3. נראה מעניין! נראה לך שסיר חשמלי לבישול ארוך יתאים? Slow cooker

  4. כל הכבוד לך ?? זה מדהים , רעיון גאוני

  5. רעיון מעולה! אני מעוניינת לנסות אבל יש לי רק טוסטר בבית, אף שהוא גדול יחסית לטוסטר, סיר לא יכנס בו :). האם אפשר יהיה להכינן בו עטופות באלומיניום? או הצעה אחרת?

    • היי אביגיל =]
      הממ זה חייב זמן בישול ארוך וטוסטר צריך להפעיל כל שעתיים..
      מניח שיעבוד אם תעטפי באלומניום כמו בלג בעומר רק עם הרבה שמן למעין חבילה

  6. אלימלך זורקין

    שתזכה לפומפיות בקצב הסטגנציה. המתכון נפלא !!!

  7. נראה מעולה. ינוסה בקרוב.

  8. יש טעם לנסות עם בטטות לבנות? ואם לא אשמח לרעיונות למתכונים איתן

    • היי חן =]
      במקרה באותו מגש ירקות בו גיליתי את הג'חנון בטטות סגולות היו גם בטטות לבנות
      יכולה להכין אותן לפי המתכון ויצא טעים מאוד, אבל לא יזכיר ג'חנון.
      הן עמילניות ומוצקות יותר, אישית הייתי פשוט זורק אותן לתנור 200 מעלות עם שמן זית ומלח פלפל (קלופות וחתוכות גס כמובן) 40-50 דקוות או עד שרכות

  9. יי השגתי בטטות סגולות!! הכנתי אותן לאישפוז של לילה. והרגע נכנסו לתנור.
    מעולם לא התרגשתי יותר מג'חנון ?

  10. Excellent idea since I have been gluten free I miss Yeminite food like Malawach and Jacunun thank you so much for coming up
    with this , btw do you think you could get same result with a Crock-Pot.also do you by any chance a good recipe for gluten free Malawach

  11. שלום עז, יש לי שאלה.
    מדוע לקלוף אותן, זה חובה? בבטטות רגילות אני אופה עם הקליפה, מה שגורם לקירמול לח יותר של הסוכרים ויוצר מעין דבש בטטות צמיגי כמו דבש רגיל וזה מעדן אמיתי.
    עם סגולות לא ניסיתי ולכן שואל אותך.

    תודה.

    • היי נוטי
      אני קילפתי כי רציתי מגע ישיר של תוכן הבטטן עם הסיר כדי שיתקרמל וישחים היטב
      לא יודע האם יעבוד גם ללא קילוף, שווה בדיקה (אפשר לקלף חלק וחלק להשאיר עם הקליפה)
      אפשר גם לקרצף טוב טוב את הקליפה ולשטוף כדי להיפטר משאריות חול

  12. היי, מת לנסות את המתכון!! יעבוד עם פיירקס מכוסה בנייר כסף?

  13. יצא מעולה!

  14. היי עוז, נראה לך שזה יכול לעבוד עם פלטה חשמלית?

  15. היי עז, אפשר לאלתר איכשהו עם פלטה חשמלית?

  16. רק עכשיו הצלחתי לראות את התשובה,
    בשבת בבוקר אתעורר לסיר ג'חנון
    מלא בטעם, בצבע ובבריאות,
    תודה 🙂

  17. אפשר לשלב ביצים קשות? איך אתה מציע?

  18. יצא כל כך טעים!!!! וכל כך מפתיע! הריח המרקם הטעם ואפילו אפילו המסתיקי קשה שרוף מלמטה. אותו דבר ( שכחתי להוציא היה שעתיים יותר אבל עדיין טעיייייייייייייים ובתור צליאקית אני מברכת את ידייך !!!! כל כך התגעגעתי לזה. תודה!!!!!!

  19. אמא שוקעת שהזמינה לראש השנה

    אנחנו מאד אוהב עם את הלחם הקלוי בתחתית, מתגובות קודמות אני מבינה שזה יפגע בקירמול של הבטטות? האם היית ממליץ על גרסה מושחתת עם חמאה במקום שמן זית? האם יצא לך להכין עם קליפה?

    • אמא שוקעת שהזמינה לראש השנה

      המתכונים שלך תמיד מצליחים לי. זה ספציפית, כישלון קולוסאלי. טעם של תפוח אדמה לא מתובל של חמין What did we do wrong?

      • היי אמא שוקעת =]
        תנסי להחזיר לתנור ב180 מעלות20-30 דקות או עד שמשחים יותר וזה ייתן את הטעם הרצוי

    • היי =]
      שווה לנסות! חמאה בטוח לא תזיק
      ואת הקליפה רק לקרצף היטב אם לא רוצה לגלף

  20. שמע. שמתי פעמיי וקניתי סיר לג'חנון ובטטות סגולות, הכנתי וזה יצא ממש מעולה ומעניין. כל הכבוד לך על התעוזה והסקרנות לעשות נסיונות כאלה מעניינים. יישר כוח!

    • הי עז,
      מתכננת לנסות הערב, אך מצאתי רק בטטות סגולות ממש גדולות.
      האם ניתן לחצות אותן לאורכן או שכדאי להשאיר אותן שלמות, למרטת הגודל?

  21. יוצא פשוט מדהים! כל פעם מחדש! הרסק עגבניות בצד חובה לדעתי, מוסיף
    המון 🙂

  22. הי עז,
    איזה מתכון חמוד! יצא ממש טעים, אחלה דרך בעיניי לאכול בטטות סגולות (עוד לא פענחתי את חומר הגלם הזה…).
    הוספתי ביצים קשות ובכלל נהייתה אווירה של ג'חנון. אפיתי על בערך 120-125 מעלות, ובשעה האחרונה העליתי ל-175, יצאו שחומות ונהדרות.
    תודה רבה רבה!
    מחשבה לפעמים הבאות – בגלל שרק החלק של הבטטות שבא במגע עם הסיר קיבל את ההשחמה הקראנצ'ית, אולי כדאי לחתוך את הבטטות לרצועות דקות ארוכות, ולהשתמש בסיר כמה שיותר רחב, כך שכמה שיותר שטח פנים שלהן יבוא במגע עם הסיר? אנסה בפעם הבאה.
    שוב תודה לך על הכל. חולה על האתר הזה.

  23. What temperature do I cook in a US oven

  24. תמיד שאני מחפשת מתכונים בגוגל לירקות מעניינים הבלוג שלך עולה ואני אף פעם לא מתאכזבת 🙂 המתכון נשמע ממש מגניב, אני אנסה אותו בקרוב. אין לי סיר ג'חנון- אפשר להשתמש בסיר ברזל יצוק (dutch oven)?
    תודה!

  25. אז כמובן וכמו תמיד הגעת בזמן עם המתכון הזה 🙂 בדיוק הזמנתי מעלה הביתה (שמאז שגיליתי אותם הפכו לספקי הםירות והירקות הבלעדיים שלנו) שפע בטטות . בטטה דבש, לבנה, סגולה, אמריקאית וערמונים.
    יעבדו במתכון הזה? ואם לא המלצתך? ?

    • היי קרן
      עלה הביתה נהדרים!
      מבחינת יעבוד – ברור
      לכל סוג בטטה יהיה מרקם ווטעם קצת שונים, ממה שניסיתי הסגולות הכי ג'חנוניות אבל גם החברות שלהן תהיינה טעימות מאוד פה

  26. וואו, פשוט מעולה. אני עשיתי עם חצי שמן זית חצי שמן קוקוס וכן הוספתי את הסילאן. מה שכן לאחר 7 שעות העלתי את הטמפרטורה ל-110 (אולי זה התנור שלי ..) ונתתי לו עוד 5 שעות.

  27. הבטטות שהבן זוג שלי קנה ענקיות!
    אפשר לחתוך אותן לחלקים? זה יהיה אותו דבר?

  28. הי.
    מתכננת לעשות עוף עם איטריות ולהשאיר כל הלילה בתנור כמו חמין. ולשים מעל האיטריות את הבטטות הסגולות. מה דעתך? כמו ששמים ג'חנון בחמין.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    שתפו: