מנגו סטיקי רייס הוא, ללא ספק, הקינוח התאילנדי האהוב עלי. שילוב פשוט אך קסום של מנגו, אורז דביק וקרם קוקוס מתקתק שהופכים אותם בבת אחד למנה שתשגר אתכם בקלות חזרה לתאילנד.
עד שלא מכינים את הקינוח הזה לא מבינים כמה הוא פשוט להכנה בבית!
כבר כמה שנים שאני מתכנן לפרסם את המתכון הזה (התאילנדים אומרים מנגו סטיקי לייס), שטעמתי במסעדות ברחבי תאילנד כשטיילתי שם עם עדי, אשתי. איכשהו תמיד יצא שפספסתי את עונת המנגו הקצרה של ארצנו.
אפילו שהקינוח הזה כה פשוט, יש המון שיטות להכין אותו. עברתי על כמה מתכונים בספרי בישול וברשת, בסוף הכי התחברתי למתכון הזה, בעיקר בגלל הפשטות שלו. היא מדברת עם על אידוי האורז בבד אז עשיתי כמה התאמות כדי שיהיה נגיש גם בלי אידוי.
מתי אפשר להכין מנגו סטיקי רייס בישראל?
עכשיו עונת המנגו נכנסה בדיוק להילוך. המנגואים שקונים בחודש יוני, בתחילת העונה, הם לרוב חסרי טעם וניחוח.
כולי תקווה שעד אוקטובר (חמסה חמסה מלח מים) תוכלו למצוא אותם אצל הירקנים ובסופרים, ובחודשים האלו זו הזדמנות מצוינת ליהנות מהם.
חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד
אם אין מנגו, גם בננה זורמת.
איזה מנגו לבחור?
מכיוון שהקינוח הזה בנוי על מנגו טוב, עניין חשוב בהצלחה הוא זיהוי המנגו הנכון למשימה.
חשוב לבחור מנגואים בשלים אבל לא בשלים מדי, כאלו שטיפה רכים אבל לא מרגישים נימוחים כשלוחצים עליהם. עדיף לקנות מנגו קשה ולתת לו להבשיל בבית (פשוט מניחים מחוץ למקרר) מאשר לקנות מנגו בשל מדי.
חשוב גם להסניף את המנגואים לראות שיש להם ריח טוב.
מנגואים בשלים ניתן לשמור במקרר 3-4 ימים והם יהיה לרוב בסדר, אל תמשכו אותם מעבר שלא יתרככו לכם יותר מדי.
מכינים את האורז
אחרי שבחרתם מנגו טוב, צריך להכין את האורז. בתאילנד משתמשים בסוג אורז מקומי ועמילני במיוחד, שנקרא אורז גלוטני (glutinous rice). כדי למצוא אותו תצטרכו לסור לחנויות שמתמחות במטבח האסיאתי ולבקש אותו.
מכיוון שאני לא רוצה לשלוח אתכם למסעות, בחרתי להשתמש בסוג אורז שעושה אותה עבודה וגם אפשר למצוא עכשיו בכל סופר ומכולת – אורז סושי קאלרוז (ייבוא של מזרח ומערב). יוצא מאוד דומה והמתכון אותו מתכון.
גם ההכנה של האורז למנגו סטיקי רייס מאוד תזכיר לכם הכנה של אורז סושי, אם התנסיתם בו בעבר.
צריך לשטוף את האורז טוב טוב, ואז להשרות אותו טיפה, לאחר מכן מבשלים אותו בעדינות מכוסה במגבת מטבח (טריק של סבתות תאילנדיות וגם עיראקיות).
כשהאורז התקרר קצת מעבירים אותו לקערה, ואחרי שהתקרר כמעט לגמרי מוסיפים לו…
רוטב קוקוס
כשמצאתי את המתכון המתאים ללמוד ממנו, מאוד שמחתי לראות בסרטון שהמגישה משתמשת באותו קרם קוקוס כמוני של chaokoh, אחלה קרם קוקוס ללא תוספת חומרים משמרים.
פשוט לוקחים קרם קוקוס ושמים בסיר, מוסיפים סוכר ומלח ומבשלים עד שהסוכר נמס.
המתכון מתאים לפחית של 400 מ"ל, אישית מעדיף לקנות קרטון של ליטר, גם בגלל שזה יותר משתלם מבחינת מחיר וגם כי אני תמיד מוצא שימוש לעודפים (מקפיא בקופסאות קטנות ואז זה גם נשמר חצי שנה קפוא בכיףף)
כמו שכתבתי במדריך הקוקוס הגדול, אני תמיד מעדיף לקנות קרם קוקוס, מכיוון שבקרם יש יותר אחוזי שומן ומוצרי קוקוס אחרים (נוזל קוקוס למשל) פשוט מדוללים יותר.
לאורז המוכן מוסיפים חצי (בערך, אל תמדדו) מקרם הקוקוס הממותק ואז מערבבים בעדינות כדי להטמיע אותו פנימה.
את שאר הקרם מסמיכים עם קורנפלור כדי שיהפוך לרוטב קצת סמיך יותר. שימו כפית שטוחה קורנפלור ולא יותר, אם הרוטב יהיה סמיך מדי אתם תתבאסו וחבל.
את ההסמכה עושים בדיוק לפי ההוראות במתכון שלי למלבי קוקוס.
יש אורז, יש רוטב, אז נשאר לכם רק לקלף ולפרוס מנגו ולהגיש =] בתאילנד יש המגישים את המנה עם שומשום מעל – לגמרי נתון לשיקולכם.
לפני שאתם שואלים:
- אם אתם לא אוכלים מנגו, אורז או קוקוס, אל תכינו את הקינח הזה. יש המון קינוחים אחרים שאפשר להכין בעולם =]
- הכנה מראש: את האורז ניתן להכין שלושה ימים מראש, רק חשוב להוציא אותו מהמקרר שעתיים שלוש לפני ההגשה כדי שיהיה בטמפרטורת החדר. האורז כאן לא צריך להיות קר ובטח שלא חם.
- אורז מלא: אורז עגול מלא פחות מתאים פה לדעתי כי הוא לא יוצא דביק מספיק. מוזמנים לנסות, ההכנה אותה הכנה רק שאחרי ההשריה מרתיחים 10 דקות במים. מסננים ואז ממשיכים כפי שמוסבר.
- אם יש לכם סוכר דקלים, בהחלט מוזמנים להשתמש בו במקום הסוכר הרגיל
מתכון מנגו סטיקי רייס – קינוח אורז ומנגו תאילנדי
3-4 מנות, טבעוני + ללא גלוטן + לא מתוק מדי, 15 דקות עבודה, שעתיים זמן כולל השריית האורז
מצרכים:
לאורז:
1 כוס אורז עגול לסושי (או 1 כוס אורז גלוטני דביק תאילנדי)
1/2 1 כוסות מים
לרוטב קוקוס:
1 קופסה (400 מ"ל) קרם קוקוס (ממליץ בחום על קרם של chaokoh)
רבע כוס+כף גדושה (בערך 75 גרם) סוכר לבן או חום (זו הכמות שאני אהבתי, יכולים לשים יותר או פחות לפי טעמכם האישי)
קורט מלח
כפית שטוחה קורנפלור (רשות)
להגשה:
3-4 יחידות מנגו בשל
שומשום – שחור/לבן או שניהם
אופן הכנה:
לאורז:
- שמים את האורז בקערה ושוטפים היטב במים קרים. המים יהפכו ללבנים אז שופכים אותם ומוסיפים עוד מים, וככה שוטפים 2-3 פעמים (בדיוק כמו אורז סושי).
- מוסיפים מים לכיסוי האורז ב-2 ס"מ ומשרים שעה (ואפשר גם שעתיים/שלוש).
- מסננים היטב את האורז.
- שמים את האורז השטוף והמושרה בסיר קטן. מוסיפים את המים (כוס וחצי) ומביאים לרתיחה.
- כשהאורז מגיע לרתיחה חזקה, מניחים מגבת מטבח על פני הסיר, סוגרים עם מכסה ומעבירים ללהבה הכי חלשה שיש בכיריים שלכם.
- מבשלים מכוסה מעל להבה נמוכה 15-18 דקות, עד שהאורז התבשל לחלוטין וכל המים התאדו.
- משהים מכוסה 5 דקות, ואז מעבירים את האורז לקערה רחבה בזהירות שלא יישבר. נותנים לאורז להתקרר כמעט לחלוטין (10-20 דקות)
לרוטב קוקוס:
- שמים את קרם הקוקוס בסיר קטן.
- מוסיפים את הסוכר והמלח ומביאים לרתיחה עדינה. מבשלים עד שהסוכר מתמוסס לחלוטין. טועמים ומוסיפים עוד סוכר לפי הטעם.
- משלבים בין האורז לחצי מתערובת הקוקוס: יוצקים חצי מרוטב הקוקוס אל האורז ומערבבים בעדינות (תערובת הקוקוס יכולה להיות חמה או פורשת, לא כזה משנה).
- משאירים את שאר הרוטב בסיר.
- בקערית קטנה שמים את הקורנפלור ומוסיפים אליה 2 כפות מים. מערבבים עד שהתערובת מרגישה חלקה ואז יוצקים אותה אל הסיר עם הקוקוס.
- מביאים לרתיחה תוך כדי בחישה מתמדת ומבשלים עד שהרוטב מסמיך מעט (עדיף שיהיה דליל מדי ולא סמיך מדי, אתם לא רוצים מלבי).
למנגו:
- קולפים את המנגו בזהירות בעזרת קולפן.
- חותכים את הצדדים הבשרניים שלו ומניחים על קרש חיתוך, ואותם פורסים לפרוסות בעובי 1-2 ס"מ.
להגשה:
- שמים כף גדושה מהאורז בצלחת הגשה (אפשר לסדר אותה יפה בעזרת קערית – ראו תמונות). מסביב מניחים פרוסות מנגו.
- מעל האורז יוצקים מעט מהרוטב, מפזרים מעל שומשום ומגישים.
תוכן בונוס: איך לפרוס מנגו
המתכון הופק בשיתוף מזרח ומערב
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכונים אסיאתיים:
קארי תאילנדי עם טופו ירקות ירוקים
מוקפץ עוף ונודלס עם ירקות
עוף בלימון כמו של המסעדות
קינוח טפיוקה בחלב קוקוס
יש לאורז טעם של מנגו?
היי טליה =]
לאורז עצמו אין טעם של מנגו – רק מערבבים אותו עם קרם קוקוס. כשאוכלים את האורז יחד עם המנגו והרוטב קוקוס יוצא שילוב טעמים מוצלח מאוד
ליגה! כמו כל המתכונים שלך.פשוט, לעניין וטעים טעים
תודה רבה ג'ודי!
היי, אתה כותב "צריך לשטוף את האורז טוב טוב, ואז להשרות אותו טיפה, לאחר מכן מבשלים אותו בעדינות מכוסה בנייר מגבת (טריק של סבתות תאילנדיות וגם עיראקיות)."
אבל בצילומים ובהמשך נראית מגבת בד….
היי יעלי,
אכן מדובר בטעות סופר, כמו שהתמונות והמתכון אומרים, הכוונה למגבת מטבח
תודה על החידוד
אחלה חידוד.. מעניין אם זו את..
בתאילנד אכלתי בוקר, צהריים וערב – סטיקי רייס מנגו.
מחכה לנסות את המתכון הזה.
תודה רבה
לגמרי אוכל לכל היום =] בכיףף
אחלה חידוד.. מעניין אם זו את..
כשהייתי בתאילנד המדריכה היתה מביאה לנו בבוקר אורז מתוק לבן/ בורדו עטוף בעלה בננה.ידוע לך על מעדן כזה משהו? איך מכינים?
היי מיכל =]
מעניין, לצערי לא מכיר מתכון לזה
היי,
קניתי כמות עצומה של glutinous rice, אין כל שינוי במתכון, נכון?
ראיתי שכתבת אורז עגול לסושי (או אורז גלוטני דביק תאילנדי)
ורציתי לוודא שההכנה זהה. במתכונים אחרים ראיתי השרייה ארוכה מאוד של האורז הדביק וכן בישול במסננת.
תודה רבה!
נראה מעולה כמובן ואחזור לדווח.
היי לאל
בשמחה=]
יש כמה שיטות לבשל אורז – השרייה ממושכת של 6 שעות ואז אידוי במסננת היא שיטה אחת, והשיטה כאן במתכון היא שיטה אחרת.
מקרה הכי גרוע אם האורז לא יצא מבושל תספיק פששוט תוסיפו עוד מים וותני לו להמשיך להתבשל.
היי,
תודה רבה על המתכון.
יצא מושלם!
היי ליאור שמח ממש לשמוע!
היי, תודה על המתכונים המעולים.
האם את הרוטב צריך להגיש חם?
היי יצחק
שמח שאהבת!
הרוטב מתייצב בקירור, אז רק לחמם אותו מעט שיהיה נוזלי
המתכון קל ההסבר נהדר והתוצאה מושלמת תודה ?
היי צחי שמח ממש לשמוע! תודה ששיתפת =]
אפשר להשרות יותר משעה שעתיים שלוש? נגיד כל הלילה ? במקרר?
היי נוימי =] בגדול כן
יצא טעיייים !!!! תודה רבה, חוסל תוך דקות
האורז היה צריך להיות קצת יותר דביק …
יכול להיות קשור לזה שהכנתי את האורז יום קודם?
נראה נהדר מתכוונת להכין !! האם יש באמתחתך גם בננה לוטי..? אולי גם פאד תאי?.. מקווים מאוד שכן, רק נחתנו מתאילנד והגעגועים לאוכל שם לא מרפים?
תודה רבה איילה היקרה =]
בהחלט אוכל מעורר געגוע
בטטה לוטי אין
פאד תאי בהחלט יש
https://bit.ly/2MPV931
היי 🙂
תודה רבה על מתכון אני מתה כבר להכין.
האם אפשר להכין עם אורז עגול?
תודה רבה
עינב
היי עינב
בשמחה!
בהחלט ניתן
תודה על התגובה:)
חג שמח!
מגישים קר, או חם?
טמפ החדר
אכלתי לפני כמה ימים במסעדה תאילנדית ודווקא מגישים את האורז חם והמפגש עם המנגו הקר פשוט נפלא. לא הייתי שוללת הגשה של אורז חם…
אם אני משתמשת באןרז המיוחד התאילנדי, זמן ההשרייה מתארך? יש משמעות לזמן השרייה ארוך יותר?
תודה רבה על המתכון בטוחה שיהיה מעולה
היי רוית 🙂
בשמחה!
אורז תאילנדי דביק כדאי להשרות ולאדות, יש סרטון מעולה שמסביר ביוטיוב בקישור הבא:
https://youtu.be/YcTo0ZM8Iqg
יצא מעולה!!! אני מפנטזת על הקינוח הזה מאז שחזרתי מתאילנד (לפני 7 שנים…)
כל פעם נרתעת מלנסות.. אבל המתכון הזה כל כך נגיש ופשוט, שפשוט ניסיתי, ו-וואלה הצליח:)
בטעות יצא תגובה משורשרת במקום תגובה נפרדת 🙈
שמח ממש לשמוע!
סוף סוף עונת המנגו הגיעה… וחיפשתי מתכון טוב לדבר הבכי אהוב עליי שנקרא סטיקי רייס…. מתכון פשוט להכנה והכי חשוב טעים טעים טעים!!! תודה רבה רבה רבה 😍
שמח לשמוע ג'ודי היקרה!
הי, איזה כיף של מתכון. נראה ממש קל. אפשר להכין גם עם אורז בסמטי רגיל? זה מה שיש בבית
לא יצא דביק אבל עקרונית יעבוד
ניסיתי הרבה מאד מתכונים של מנגו סטיקי רייז, גם בינלאומיים.
זה בפער הכי טוב! וכל כך פשוט גם ביחס לאחרים. חוזרת אליו שוב ושוב. תודה רבה לך!
תודה רבה מיכל היקרה!
חזרנו לפני חודש מתאילנד וזה הקינוח המועדף. בחלק מהמסעדות מגישים את האורז בצבעים שונים, איך עושים את זה?
היי ניר 🙂
לפעמים משתמשים באורז דביק מלא
ואפשר להשתמש במים צבעוניים – למשל במים בהם בושל כרוב סגול/סלק כדי לצבוע בסגול