מלבי קוקוס ביתי מושלם • מדריך

מלבי קוקוס
מלבי קוקוס ביתי. צילום: עז תלם

מלבי הוא אחד הקינוחים שאני הכי אוהב להכין בבית: יש כמה כללים בסיסיים להכנתו שאם מקפידים עליהם, מקבלים קינוח כיפי וקליל שמושלם להכנה מראש בכמויות גדולות.

היום אתמקד במלבי על בסיס קוקוס: פרווה, עשיר, וטבעוני לחלוטין, ככה שזה קינוח שכמעט כוווולם יכולים ליהנות ממנו.

קינוח עתיק
אם הייתם חוזרים בזמן ומזמינים מלבי עתיק, כנראה שלא הייתם מזהים אותו בכלל.

מלבי קוקוס
את התוספות שמים ברגע האחרון (במרכז: רכז רימונים, מסביב, סירופ פטל). צילום: עז תלם

מלבי הוא מבין הקינוחים העתיקים במזרח התיכון ואולי גם בעולם. מזה מאות שנים שמכינים גרסאות שלו, אבל הוא היה רחוק מאוד מהקרם הלבן החלק שאנחנו רגילים לפגוש במסעדות ובדוכנים ברחבי הארץ.

שמו המקורי של המלבי היה מוהלביה, ובמקור היה זה קינוח בשרי שמבוסס על טלה שמן, תבלינים (קינמון וגלנגל) חלב, סוכר, ביצים ופירורי לחם. אני יודע שזה נשמע כמו אוקסימורון, אבל בימי הביניים זה היה מוכר ומקובל (ועד היום בטורקיה אפשר למצוא מיני פודינג המתבססים על חזה עוף).

מלבי קוקוס
כל המצרכים למלבי קוקוס מושלם. צילום: עז תלם

האגדה מספרת שהגרסה הראשונית למנה הוכנה במאה ה-8 על ידי טבח פרסי לכבוד אחד מבכירי הגנרלים של האיסלאם, מוהלב אבי ספרא. הגנרל אהב את המנה שהכינו לכבודו וקרא לה על שמו (מקור: ספר הבישול האנדלוסי, פורסם במאה ה-13).

הגלגול המודרני
עם השנים המלבי עבר מאות גלגולים שונים. יש גרסאות שלו שמסמיכים על ידי קמח אורז, ויש שמשתמשות בפקעות סחלבים. תיבול של מי ורדים הצטרף והפך למזוהה מאוד עם המנה, והיא עוטרה בשלל אגוזים ואף בקוקוס.

https://youtu.be/aN_cPTP37UA

היום הוא מוכר בעיקר במזרח התיכון בתור קינוח חלבי (מבוסס על חלב ושמנת), אם כי הכיבוש העותמני הוביל אותו גם אל מדינות הבלקן (בבולגריה ויוון יש גרסאות למלבי).

דוכני מלבי הפכו לפופולריים בארץ עם עלייתם של יהודי בולגריה וטורקיה, שפתחו דוכנים שמוכרים את הקינוח, וכמו כן הוא נמכר בשווקים ערביים, כמו שוק עכו.

גרסת הקוקוס למנה היא בעיני הטוויסט הישראלי והכי עדכני לקינוח המפואר הזה.

https://youtu.be/N3aEGYjf7EY

לגנרל מוהלב לא הייתה כלל גישה לקרם קוקוס, ספק אם הוא ידע מה זה, אבל לתוצר של סחיטת אגוזי קוקוס טריים, שמשתמש בהודו ובתאילנד להכנת תבשילי קארי ארומטיים, יש את אותן תכונות שיש לחלב ושמנת.

הוא קרמי, עשיר ומלא טעם, ונוסף לכל הוא גם פרווה (ומתאים להגשה בתום ארוחה בשרית כמו זו של ליל הסדר), ובזכות תכונה זו אימצנו אותו בחום.

https://youtu.be/Zjc-kaKNhXI

אני משתמש בקרם הקוקוס המעולה של chaokoh, שאהוב מאוד בתאילנד, שומר על טעם ומרקם נהדר ולא מכיל חומרים משמרים. אני גם אוהב את העובדה שניתן להשיגו בקרטונים של ליטר ולא רק באריזות קטנות של 400 מ"ל.

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

מלבי קוקוס
כשאתם יכולים לעשות ככה, הקרם סמיך מספיק. צילום: עז תלם

סודות ההסמכה עם קורנפלור
כאמור, ישנם כמה וכמה מסמיכים איתם אפשר להפוך את קרם הקוקוס לפודינג יציב ועמיד. אני בחרתי להשתמש בקורנפלור, עמילן שמגיע מתירס, בעל טעם נייטרלי, זמין ונוח לעבודה.

הרבה פעמים כשמנסים להשתמש בו כדי להסמיך תערובת מקבלים גושים לא נעימים, ולכן, קצת כמו האופן שבו אני מכין פולנטה, אני מתחיל את הבישול כשהכל קר.

https://youtu.be/4dDtndy_U1k

אני מערבב את הקורנפלור (80 גרם, שזה 8 כפות) עם כוס מים, ואני עושה את זה עם האצבעות כדי לפורר את כל הגושים. רק כשתערובת המים והקורנפלור מרגישה חלקה, אני מעביר אותה לסיר יחד עם קרם קוקוס, מי ורדים וסוכר.

את התערובת הזו אני מבשל מעל להבה בינונית תוך כדי בחישה, באופן דומה להכנת קרם פטיסייר, עד שהתערובת מתחילה לבעבע ומסמיכה. חשוב לערבב ביסודיות כי לתערובת יש נטייה להידבק לתחתית.

ברגע שהתערובת מבעבעת אני נותן עוד 2 דקות בישול (נותן אקסטרה יציבות) ומשם אני מוזג את התערובת לקנקן, שיעזור לי לחלק בקלות למנות.

https://youtu.be/f_p6GWz1uKg

לוקיישן לוקיישן
אני אוהב למזוג את תערובת המלבי לכלים קטנים, כמו צנצנות או כלי קינוח אישיים, אבל אפשר להכין מלבי גדול אם מוזגים את התערובת לתבנית בגודל 20X20 או גודל דומה.

משם לקירור

במהלך הזמן שהמלבי יבלה הקירור, העמילן של התירס, שנפתח במהלך הבישול וספג לעצמו את הנוזלים שבתערובת, יתקשה מעט ויתייצב, וייתן את המרקם החצי מוצק-חצי נוזלי (בלועזית: ג'ל) שאנחנו אוהבים.

אני אוהב לקרר את המלבי למשך הלילה, אבל אם אתם לחוצים בזמן, גם אחרי 4 שעות אפשר להגיש אותו.

https://youtu.be/OB8x8gzjZ4A

סוגיה מתוקה

בהגשת המלבי נהוג למזוג מעליו סירופ צבעוני. כשאני מכין את המנה בראש השנה, אני מכין סירופ רימונים בעצמי ויוצק אותו מעל.

אבל רוב השנה (מותר לי להיות עצלן לפעמים) אני שם רכז / רוטב רימונים קנוי או סירופ פטל (לפני שאתם שואלים: ויטמינצ'יק). שניהם עושים עבודה מצוינת, ושימוש בהם חוסך מלאכה מיותרת של הכנת סירופ בבית.

את המזיגה תשמרו לרגע האחרון, כדי שהסירופ יצוף מעל.

אפשר לשחק עם התוספות מעל. צילום: עז תלם

נגיעה אחרונה
מעל המלבי ניתן לפזר שבבי קוקוס, בוטנים קלויים, פיסטוקים ושלל אגוזים.

לפני שאתם שואלים:

  • לא אוהבים מי ורדים? אפשר לשים במקום כפית תמצית וניל או כפית מי זאהר (מי פריחת הדרים).
  • לגרסה חלבית, שמים בסיר 2 כוסות חלב+2 מיכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה. כוס חלב נוספת מערבבים עם הקורנפלור ומשם ממשיכים לפי המתכון שכאן.
  • אפשר לשים קמח אורז במקום הקורנפלור.
  • יכולים לשים ריבות ביתיות מעל המלבי במקום הסירופ.
  • תערובת המלבי יחסית לא מתוקה, כי מעליה יתווסף הסירופ.
מלבי קוקוס
אפשר לשים מעל אגוזים קצוצים, קוקוס טחון ועוד אגוזים שאוהבים. צילום: עז תלם

מתכון למלבי קוקוס מושלם

 

8-10 מנות, טבעוני + פרווה + ללא גלוטן + קטן וטוב, 15 דקות עבודה, 4 שעות זמן כולל

מצרכים:

למלבי:
1 כוס (240 מ"ל) מים
80 גרם (8 כפות) קורנפלור
1 ליטר (קרטון גדול / 2.5 קופסאות שימורים) קרם קוקוס chaokoh
1/2 כוס (100 גרם) סוכר
1/2 כפית מי ורדים (רשות, 4-5 טיפות תמצית ורדים)

להגשה:
כמה כפות סירופ פטל/רכז רימונים (אפשר לערבב איתם טיפונת מי ורדים אם אוהבים)
קוקוס טחון
פיסטוקים/בוטנים קצוצים או קלופים

אופן הכנה:

למלבי:

  • שמים את המים והקורנפלור בקערה קטנה. מערבבים היטב עם אצבעות הידיים עד שלא מרגישים יותר גושי קורנפלור (צריך להרגיש חלק לחלוטין!).
  • מנערים היטב את מיכל/מיכלי קרם הקוקוס.
  • שמים את תערובת המים והקורנפלור, קרם הקוקוס, מי הורדים והסוכר בסיר קטן.
  • מביאים לרתיחה מעל להבה בינונית תוך כדי בחישה.
  • תוך כדי הבישול הנוזל יסמיך, ולכן חשוב לערבב בכל הצדדים של הסיר וגם להקפיד ששום דבר לא נדבק לתחתית.
  • לאחר הרתיחה נותנים לתערובת להתבשל 2 דקות נוספות מעל להבה בינונית חלשה, מערבבים היטב תוך כדי.
  • יוצקים את תערובת המלבי לצנצנות או כלי הגשה קטנים.
  • מכסים בניילון נצמד או מכסים את כלי ההגשה ומעבירים למקרר ל-3 שעות לפחות או עד התייצבות (עדיף למשך הלילה).
  • ניתן לשמור בקירור 4-5 ימים. המלבי לא מתאים להקפאה.

להגשה:

  • כשמוכנים להגיש, מפזרים מעל כל מלבי סירופ/רכז רימונים, פיסטוקים ו/או קוקוס אם אוהבים.

המתכון הופק בשיתוף מזרח ומערב

*קרם הקוקוס שמוצג בכתבה כשר פרווה (כשרות רגילה ללא הכשר מיוחד לפסח)

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד קינוחים לפסח:

עוגת תפוזים מושלמת לפסח שהיא גם פרווה וגם ללא גלוטן

עוגת תפוזים לפסח

בראוניז עם חמאת בוטנים

בראוניז כשרים לפסח

עוגת שכבות במילוי קצפת

עוגת שכבות בציפוי קצפת לפסח
שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

92 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
נעמה

היי יש מתכון לעוגה טובה פרווה בלי טחינה קמח אורז או קורנפלור- נשואה לאשכנזי

אלה

כמה זמן/ימים לפני הסדר אפשר להכין את המלבי?

דודו

עז, המתכון נהדר! כמו הרבה מתכונים נהדרים אחרים שפרסמת פה והפכו אצלנו לחלק בלתי נפרד מהתפריט 🙂

ישר כוח

*הערה קטנה: אני מחליף את מי הורדים בתמצית מי זהר

ליאת

היי עוז. נראה מתכון מעולה!!! תודה רבה! איפה אפשר להשיג את הקרם קוקוס? יש בניצת הדובדבן?

אילנית

אני מכינה רוטב מפירות טריים, כמו תות שדה עם סוכר וקצת מי ורדים, יוצא מדהים. אפשר גם מפירות יער קפואים

מיכל

אפשר להשתמש בקמח טפיוקה במקום הקורנפלור?

דפנה

קל להכנה וטעים מאוד.
תודה רבה

דין

הי, בדרך כלל אני מכין מלבי עם חלב במקום שמנת (אחוזי שומן). האם אפשר יהיה בהתאם להכין גרסת מלבי קוקוס רזה עם חלב קוקוס (או מי קוקוס) במקום קרם קוקוס?

נופר

היי עז
אשמח לחידוד לגבי הכמות של הקרם קוקוס במתכון המלבי.

1 ליטר סה"כ ?
פשוט 2 וחצי קופסאות שימורים יוצא פחות מזה…

מיכל

יצא משולם !!! גפ אלו שהם אנטי פרווה נהנו. תודה תודה על עוד מתכון מנצח. טעים וקל להכנה , חג שמח !

יעל

היי עז,
אפשרי להכין עם קצפת צמחית במקום הקרם קוקוס?

אורית

הכנתי, וזה יצא מושלם! במרקם ובטעם. אני אישית הוספתי דבש למעלה, ככה יצא וזה גם היה מעולה 🙂

יהודית

האם תרכיז תפוזים, אננס או מנגו גם משתלב עם מלבי?

מורן

יצא לי בצבע אפור והטעם לא כזה טעים….

מורן

בחלב קוקוס קרמי

ליטל

היי, המלבי עבר לילה במקרר והוא לא התייצב לי (למרות שהוצאתי אותו מהסיר הוא היה במרקם סמיך), יש מה לעשות איתו? אפשר להחזיר אותו לאש?

ליאורה

האם אפשר לשים מייפל במקום רכז רימונים, מיץ פטל…
תודה

ליאורה

האם המזיגה לצלוחיות או לתבנית נעשית כאשר הבלילה חמה?
תודה

דבי

אני ממש אוהבת את הבלוג שלך – אתחיל בזה. כל מה שהכנתי יצא פגז, והתוכן מעניין מאוד.
אני מתעתדת להכין את המלבי לראש השנה – והסתקרנתי. איך אתה מכין את סירופ הרימונים בעצמך?
אשמח אם תשתף.
שנה טובה! ותודה!

רחלי

היי, 1/2 כפית מי ורדים + טיפות תמצית ורדים או לבחור אחד?
יש לי את שניהם.. מה עדיף?

שקד

היי עוז
עשיתי את המלבי בגרסה החלבית והוא לא התקשה כלל.
מרגיש כי יש צורך ב'גלטין. יתכן?

שקד

לא לא שיניתי כלום
אני למדתי שבמתכונים שלך צריך להיצמד לכתוב ויוצא מושלם!
לא יודעת מה התפקשש לי במלבי. אעשה ניסיון נוסף
תודה רבה

debzz

מעדכנת שהכנתי לראש השנה ושיצא מושלם!

רינת

תודה על המתכון.
שאלה – האם צריך לתת לתערובת המלבי להצטנן קצת לפני הכנסה למקרר?

הילה

איך שמונה כפות? נראה לי שהתכוונת לכפיות…

עודד

תודה על המתכון, כמו תמיד המתכונים שלך מפורטים, מקצועיים, נהדרים תודה על זה. הכנתי כבר פעמיים ובשתי הפעמים התערובת עצמה יצאה כמו גוש ולא כמו נוזל סמיך. הקפדתי (בטח בפעם השניה) לערבב כל הזמן ולהוציא אחרי שתי דקות של בעבוע. יש אולי סיכוי שתזהה מה הטעות שלי? תודה

עודד

שאתה מציג את זה ככה – נראה לי שזאת בדיוק הבעיה. אנסה שוב. תודה רבה

רינת

היי עז עד עכשיו עשיתי הרבה מתכונים שלך כולם יצאו מושלם!
אז קודם כל תודה רבה לך.
עשיתי את המלבי ויצא לי מאוד מוצק נראלי שמתי כפות גדושות מידי, יש דרך לתקן או להכין חדש עם כפות שטוחות?

‫דניאל

הכנתי ויצא מושלםםםם ואז ניסיתי להקפיא חלק וזה פשוט הרס… תיזהרו לא להקפיא.. לא שורד הפשרה

אושרת

עוז הקסום,
הכנתי ויצא מעולה!
פטנט מעניין לטעם מסתורי-להשרות במים כמה חוטי זעפרן.
מתקבל מלבי עם גוון וניחוח חלומי!

דור

היי עז,
במידה ואין לי את הכמות קרם הנדרשת, ואני מעוניין לעשות חצי כמות, האם פשוט להוריד את כלל הכמויות בחצי זה בסדר?
תודה!

עמרי

הייי עז חג שמח!
הכנתי את המתכון וניסיתי עם קמח אורז שטחנו לי בחנות. השלב הראשוני של הערבוב עם המים לא עבד, יכול להיות כי האורז לא נטחן דק מספיק?
לעומת זאת! נזכרתי שיש לי קמח טפיוקה שהרגיש הרבה יותר בכיוון!
בשלב הבישול עבדתי על אש בינונית כמה דק יפות אבל הוא לא רתח אז העלתי מעט לבנונית+ ומשם הורדתי בהדרגה. הוא היה ממש סמיך אחרי הבישול אבל לא התייצב אחרי לילה במקרר. יותר קרם/מעדן שזה גם סבבה
מחוויותי 🙂

ליאת

היי עז,
המתכון נשמע מעולה! מתכננת להכין ליום העצמאות.
האם לדעתך ניתן להחליף את הסוכר הלבן בסוכר קנים אורגני? (אני יודעת שהוא יוצא פחות מתוק, אבל לא בגלל זה אני שואלת).
תודה מראש על המענה וד"ש מבעלי – אלעד דנן ⁦?

טל אינהורן

שאלה לי
אפשר להגיש מלבי בכלי אחד מרכזי, ולא בכוסות אישיות?

טל אינהורן

מהמם. תודה רבה

Tali

הי עז היקר, לגבי הגירסא החלבית שהצעת, השימוש בשמנת ובמים בכמויות שציינת, זה במקום הקוקוס והמים שבמתכון המקורי? (או שמבחינת כמות המים זה בנוסף למים שבמתכון המקורי), תודה!

מיטל

היי עז וחג שמח! אני רוצה להכין את המלבי אך אין לי קורנפלור. האם אינסטנט פודינג יכול להוות תחליף?

מעיין

היי:) קרם קוקוס של מאסטר שף יעבוד במתכון?

ספיר

המתכון יצא מאוד מוצלח! תודה רבה לך על הידע.
כרוטב טחנתי פטל קפוא עם מעט אבקת סוכר והשילוב ממש טעים אז למי שיש במקפיא פירות יער מומלץ ?

רחלי

וואו, נראה נהדר. אפשר אולי להחליף את הסוכר במייפל? יעבוד?

רותם

היי עז תודה על המתכון!
אתה יודע האם קמח טפיוקה במקום קורנפלור יעבוד? מבחונת יציבות

ענת

היי 🙂

רעיון איך להפוך רכז רימונים לסירופ רימונים? נראה לי קצת חמוץ מדי להשתמש פשוט ברכז

ואם אני כבר באינטראקציה- תודה רבה על התוכן! לומדת ממך הרבה ונהנית מהמתכונים שלא צריך לשנות בהם כלום

מיכל

היי עז ! קודם כל תודה על האתר המעולה .
הכנתי כבר פעמיים את המתכון ויצא נהדר
עכשיו רציתי לעשות פודינג שוקולד שמבוסס על המתכון הזה , יש לך טיפים בבקשה ?
תודה מראש 🙂

יערה

בשנים האחרונות כשברצוני לבשל משהו שלא בישלתי בעבר, אני פונה קודם כל לבלוג שלך…
קניתי לראשונה את קרם הקוקוס שהמלצת ומופיע פה בצילום, בהגיעי הביתה התבאסתי לגלות שהוא מכיל גם מייצב ומתחלב, כיוון שקיימים מוצרים דומים ללא התוספים, אעדיף אותם

חנה לוי אטלי

האם אפשר להכין בתבנית, ואם כן באיזה גודל. תודה

אהרון

היי
איך אפשר להחליף את הקורנפלור בג׳לטין?
תודה

טובה

עז היקר – הכנתי את המלבי לפני מספר ימים לחלק מבני המשפחה הטבעוניים והיה מעולה !!!
עד כדי שהחלטתי לא להכין יותר מלבי חלבי . היום הכנתי שוב לערב החג . תודה על השיתוף ! המתכון מדוייק להפליא וטעים מאוד !! אין עליך !!

הירשמו לעדכונים במייל